Wij zijn er voor jou!

Kan ik na mijn pensioen nog bijverdienen? En moet ik dan belastingen betalen?

Sinds 15 juli mogen gepensioneerden € 6000 per jaar belastingvrij bijverdienen. Komen in aanmerking voor de gunstregeling: verenigingswerk, diensten aan burgers en klussen voor erkende deelplatformen.
Plussen. Zo heet het nieuwe statuut waardoor gepensioneerden, maar ook werknemers en zelfstandigen, tot € 500 per maand extra kunnen bijverdienen. Jaarlijks kun je dus een som van € 6000 opstrijken, zonder daarop één cent belastingen of sociale bijdragen te moeten betalen. De regeling geldt alleen voor drie soorten jobs.

Verenigingswerk
Wat? Betaalde diensten voor socioculturele verenigingen en openbare besturen. Voorbeelden? Sporttraining geven, schooluitstappen begeleiden, gidsen.
Opgelet! Vrijwilligerswerk is niet hetzelfde als verenigingswerk. Vrijwilligerswerk is onbetaald. Vrijwilligers hebben alleen recht op een onkostenvergoeding van maximaal € 34,03 per dag.

Diensten van burger aan burger
Wat? Occasionele, betaalde diensten van een privépersoon aan een andere privépersoon. Voorbeelden: kleine klusjes in huis, de haag snoeien, bijles geven.
Opgelet! Het klussen mag niet regelmatig zijn. Je mag dus niet op een vaste dag in de week de tuin van de buren onderhouden.

Deeleconomie
Wat? Diensten voor een erkend deeleconomieplatform. Voorbeelden?  Maaltijden bezorgen, thuishulp bij buren.
Opgelet! Je mag alleen voor erkende deelplatformen klussen uitvoeren. Zoek op ’deeleconomie’ of ’deelplatformen’ voor de meest recente lijst.

Bijklussen praktisch
· Aan de slag voor een vereniging? Zorg voor een geschreven overeenkomst. Voor klusjes voor particulieren volstaat een mondelinge afspraak.
· Sluit zelf een aansprakelijkheidsverzekering af wanneer je voor een burger aan de slag gaat! Verenigingen zorgen in principe zelf voor een aansprakelijkheidsverzekering en een verzekering die je lichamelijke schade dekt.
· Geef elke klus aan op www.bijklussen.be
· Diensten voor een deeleconomieplatform hoef je zelf niet aan te geven, maar je moet de inkomsten wel vermelden op je belastingaangifte.
· Je mag maximaal € 6000 bijverdienen. Wie toch meer verdient, wordt belast op zijn totale inkomsten.
· Val je onder het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag? Dan zijn er mogelijk beperkingen. Vraag je werkgever om raad voor je aan de slag gaat.
Bron: Dialoog-KBC

november 2018

Copyright © LDC Seniorama vzw