Wij zijn er voor jou!

Inschrijven met het inschrijvingsformulier dat te verkrijgen is bij het onthaal. Dit moet ingevuld aan Seniorama bezorgd worden.
Inschrijving is pas definitief na betaling: contant of met bancontact (bancontact: vanaf € 10) op het onthaal Seniorama of per overschrijving op rekeningnummer BE 32 7364 0304 8202, BIC KREDBEBB binnen 8 dagen na de inschrijving.

Steeds naam, code (Z…) en datum van de activiteit vermelden, ook op de overschrijving

Een verzekering is aangeraden. Indien je nog geen verzekering hebt kun je aansluiten bij de verzekering die Seniorama aanbiedt: € 10 - leden € 5. 

Terugbetaling is enkel mogelijk tot 1 week vóór de activiteit met medisch attest.

Bij mogelijke aansluiting bij de groep zonder vooraf in te schrijven, betaal je het bedrag van de activiteit + € 1.


Histaruz

Dinsdag 24 juli     

De Erfgoedcollectie van Histaruz vertelt het verhaal van 100 jaar universitaire ziekenhuizen in Leuven. Een waardevolle collectie historische toestellen en instrumenten, vóór-en naoorlogs meubilair, foto's en documenten.
Adres: Sint-Rafaëlkliniek, Kapucijnenvoer 35, Blok J, 3000 Leuven. Er is parkeergelegenheid op het St.-Jacobsplein( betalend).

Code: Z 9
Samenkomst: aan het busstation van Leuven (wachtzaal van De Lijn) Bus Leuven-Gasthuisberg lijn 370-371 perron 2 om 13.14 u. en 13.29 u. Halte St.Rafaëlskliniek; ingang Kapucijnenvoer 35, tegenover Biezenstraat.
Aantal deelnemers: 20
Bijdrage: € 4
Inschrijving: onthaal Seniorama tot 10 juli
Gids: plaatselijke gids


Museum voor Dierkunde (Zoölogisch Museum)

Dinsdag 31 juli         

Het museum werd opgericht in 1817 onder de naam Zoölogisch Instituut. Actueel behoort het tot het wetenschappelijk erfgoed van de KU Leuven. Oorspronkelijk huisde het museum een indrukwekkende collectie van een 6000-tal bewaarde dieren en skeletten, vooral verzameld in de 19de eeuw. Van deze collectie ging door een luchtbombardement tijdens WO II een groot deel verloren. Bij de splitsing van de universiteit in 1970 werd, wat overbleef, verdeeld over de KU Leuven en de zusteruniversiteit de UCL (Louvain-La-Neuve). Ondertussen werd de collectie opnieuw aangevuld n.a.v. ecologische studiereizen en d.m.v. schenkingen.
Er is een zeer grote collectie aan tweekleppige slakken en schelpen en een waardevolle verzameling  opgezette vogels. Blikvangers zijn: het reusachtig skelet van een Groenlandse walvis van rond 1880, een Siamese tweelingbig op sterk water, een pre-historische vis, het skelet van een ratelslang.

Code: Z 10
Samenkomst: om 14 u. aan de ingang van het museum, Charles Deberiotstraat, 40 Leuven.
Aantal deelnemers: 25
Bijdrage: € 4
Inschrijving: onthaal Seniorama tot 17 juli
Gids: van het museum


Tourinnes-la-Grosse en het Brabants leemplateau

Dinsdag 7 augustus  

Wandeling (6 km) in en rond Tourinnes-la-Grosse, een Waals dorpje aan de zuidkant van het Meerdaalwoud. Tourinnes-la-Grosse is ondermeer bekend om zijn oude Sint-Martinuskerk, een van de oudste kerken (deels uit de 10de eeuw) van Waals-Brabant en de meteoriet die er op 7 december 1863 is neergestort in de omgeving van de Rond Chêne. Tijdens de wandeling komen we langs de ‘Chappelle Saint-Corneille’, binnenin versierd met een prachtige keramiek van Max van der Linden en de ‘Chapelle du Rond-Chêne’. 

Code: Z 11    volzet.jpg
Samenkomst: om 12.55 u. in de wachtzaal van de Lijn. De TEC-bus nr 18 naar Jodoigne vertrekt om 13.09 u. aan het station van Leuven. De aankomst aan de kerk van Tourinnes-la-Grosse is voorzien om 13.39 u. De wandeling start aan de kerk van Tourinnes-la-Grosse om 13.45 u. We keren terug naar Leuven met de bus van 16.39 u. aan de kerk van Tourinnes-la-Grosse.
Aantal deelnemers: 25
Bijdrage: € 4
Inschrijving: onthaal Seniorama tot 24 juli
Gidsen: Anita De Witte en Paul de Smedt


VZ Wooninrichting BVBA

Dinsdag 14 augustus           

Het houtverwerkingsbedrijf VZ Wooninrichting in Bekkevoort ontwikkelt twee hoofdactiviteiten met telkens de nadruk op maatwerk. Een eerste activiteit behelst de productie van houten buitenschrijnwerk en dat in verschillende stijlen: modern – retro – pastorie. Een tweede activiteit concentreert zich dan weer op het binnenschrijnwerk, zowel maat-meubilair als interieurinrichting: binnendeuren – trappen – keukens – dressings. En dit alles naar de wens van de klant en op maat met gebruik van de juiste houtsoort conform de smaak van de klant.
We krijgen een uitgebreide rondleiding in het atelier door de chef zelf waarna ons een frisdrankje wordt aangeboden.

Code: Z 12
Samenkomst: aan Seniorama om 13.05 u. voor carpooling! Bij inschrijving aanduiden of u wil rijden of meerijden!
Aantal deelnemers: 25
Bijdrage: € 4
Inschrijving: onthaal Seniorama tot 1 augustus
Gids: van het atelier


Voorgoed verdwenen in Leuven?

Dinsdag 21 augustus

Deze wandeling gaat over verschillende manifestaties, aspecten en volksgebruiken die misschien nog verder leven in onze verre herinnering of toch helemaal vergeten zijn. Volksvermaak en tradities zijn zaken die dikwijls geen sporen nalaten op gebouwen, pleinen of straten. Het zijn soms momentopnames, gebonden aan een bepaalde datum, kerkelijke feestdagen, tijdspannes of periodieke geloofsuitingen. Ze zijn dikwijls geworteld en ontstaan in een sociale context en diep bijgeloof, soms fait-divers aan de rand van de grote geschiedenis. Tijdens deze wandeling door het historische hart van Leuven gaan we op zoek naar de herinneringen en weetjes over de ommegang, de Veerzekensmarkt op het feest van St.-Gertrudis, het spannen van de Sint-Pieterskroon, het typische volksvermaak van de modale Leuvenaar en zoveel meer. Zoveel  verhalen uit de tijd dat de gewone Leuvenaar zijn amusement nog op straat zocht en vond. We zullen ditmaal een kleiner parcours volgen waar ik zoveel mogelijk verschillende tradities en gebruiken aan bod wil laten komen. Uiteraard mag dit een interactieve wandeling worden waar we onze eigen verhalen en herinneringen uit ons leven en vooral uit onze jeugd met mekaar delen.

Code: Z 13    volzet.jpg
Samenkomst: om 14 u. aan de pui van het stadhuis.
Aantal deelnemers: 25
Bijdrage: € 4
Inschrijving: onthaal Seniorama tot 7 augustus
Gids: Marc Ruysen


Bezoek aan de moskee Al Fath in Leuven

Dinsdag 28 augustus

We bezoeken de moskee Al Fath, Penitentienenstraat 33, en krijgen uitleg over de Islam en over de activiteiten die plaatsvinden in en rond de moskee. De moskee wordt bezocht zonder schoenen en ze vragen om deftig gekleed te zijn, dus geen topjes of korte broeken. Eventueel toch een lichte sjaal voorzien.

Code: Z 14    volzet.jpg
Samenkomst: om 13.20 u. aan het busstation van Leuven wachtzaal van De Lijn. Bus 4 perron 4 om 13.41 u. Afstappen aan halte Halvestraat. Neem dan de Pereboomstraat en sla aan het eerste brugje rechtsaf. Daarna aan volgend brugje linksaf. De moskee staat recht voor je. Bus terug naar Leuven om de 15 minuten.
Aantal deelnemers: 25
Bijdrage: € 4
Inschrijving: onthaal Seniorama tot 14 augustus
Gids: lokale gids


Java Coffee Company Rotselaar, Wingepark 20

Dinsdag 4 september

The Java Coffee Company is een familiebedrijf met een historiek van meer dan 90 jaar. Het verhaal begint in 1925 in Wezemaal. Het bedrijf gelooft in een duurzaam beleid dat rekening houdt met mens en wereld. De koffie wordt 100% klimaatneutraal gebrand. Sinds 2012 is de koffiebranderij gevestigd in Rotselaar en is de 4de generatie Claes aan de slag. Koffiebars Java vinden we in Leuven, Antwerpen, Gent en station Brussel Zuid. Na ontvangst krijgen we een korte overzichtsfilm waarna een gids van het bedrijf ons zal rondleiden doorheen het productieproces, inclusief labo. Als afsluiter uiteraard koffie, maar met taart en een aankoopbon ter waarde van € 4, te verzilveren in de koffieshop zonder verdere aankoopverplichting.

Code: Z15    volzet.jpg
Samenkomst: om 12.50 u. aan het busstation van Leuven (wachtzaal van De Lijn). Bus 333 richting Tremelo vertrekt om 13.09 u. Afstappen aan de Rotonde van Rotselaar 13.23 u. We wandelen naar Java Wingepark 20 (een goede km).
Bus terug naar Leuven: 16.41 u. (335); 16.49 u.(333); 17.05 u. (334).
Aantal deelnemers: 25
Bijdrage: 12 euro waarvan € 4 aankoopbon inbegrepen is.
Inschrijving: onthaal Seniorama tot 21 augustus
Gids: van het bedrijf.


Een reis doorheen de grootste ondergrondse kunstgalerij van Brussel

Dinsdag 11 september 

Toen begin jaren ’60 het Brusselse metroproject concreet vorm kreeg, zagen de ontwerpers dit nieuw ondergronds netwerk als een open, levendige, originele omgeving. Alle stations moesten verschillend zijn, hetzij door hun vorm, hetzij door de aard van hun afwerking, met tegelijk toch een eenheid in hun decoratie. De reiziger zou dus door stations reizen met elk hun eigen sfeer en identiteit, maar tegelijk ook met constante elementen die zouden helpen bij de oriëntatie. Vandaag zorgen meer dan tachtig kunstwerken voor de verfraaiing van de perrons, lokettenzalen en gangen en blazen ze de negenenzestig metrostations leven in. Alle disciplines komen aan bod: schilderijen, beeldhouwwerken, foto’s, glasramen … en alle materialen: van doek tot brons, van hout tot glas en staal. Gedurende onze tocht door de metro gaan we natuurlijk een selectie maken uit deze schitterende ondergrondse kunstverzameling. We gaan met de trein naar het Centraal Station waar we ons bezoek aan de ondergrondse kunstgalerij starten.

Code: Z 16
Samenkomst: om 13.15 u. in de vroegere wachtkamer eerste klasse, links van de grote hal. We nemen de trein van 13.34 u. Iedereen zorgt voor de eigen vervoersbewijzen. Dus nog even tijd voor de laatste updates. Metroticket: aantal ritten: 2 ritten, waarbij de 2de rit moet plaatsvinden binnen een maximale termijn van 24 uur vanaf de eerste ontwaarding van de 1ste rit (€ 4.20). Om dit vervoerbewijs te kopen, moet u over een persoonlijke MOBIB of MOBIB Basic-kaart beschikken. Hiervoor kunt u terecht in een KIOSK van het station, BOOTIK of via GO Easy. Deze kaarten kosten € 5.
Aantal deelnemers: 15
Bijdrage: € 4
Inschrijving: onthaal Seniorama tot 21 augustus
Gids: Marc Ruysen


Abdij Keizersberg en omgeving Leuven Mechelsesteenweg       

Dinsdag 18 september           

De Benedictijnenabdij van Keizersberg dateert pas van het einde van de 19de eeuw, maar de plek zelf is voor de Leuvense geschiedenis heel belangrijk geweest: op de westelijke kant van de berg stond in de vroege middeleeuwen de burcht van de hertog terwijl aan de oostelijke kant ooit de Commanderij van de Tempeliers stond. We brengen eerst een bezoek aan de abdij zelf (binnentuin, pandgang, refter, bibliotheek, kapittelzaal …) onder leiding van Broeder Maurice. We bewonderen ook de prachtige glasramen in de kerk. Daarna wandelen we door de boomgaard waar de laatste tijd heel wat om te doen is geweest en langs de bijenhal naar het oude kerkhof. We genieten van een panoramisch zicht over Leuven in de nabijheid van het reuzengrote Mariabeeld.

Code Z 17    volzet.jpg
Samenkomst: om 13.10 u. aan het busstation van Leuven (wachtzaal van De Lijn). Bus 5 richting Wijgmaal vertrekt om 13.26 u. Afstappen halte Keizersberg. Bus terug naar Leuven om 16.39 u.
Aantal deelnemers: 25
Bijdrage: € 4
Inschrijving: onthaal Seniorama tot 4 september
Gids: Broeder Maurice en Lieve Sinnaeve


Ontharding drinkwater in het HAC (Haasrode)

Dinsdag 25 september         

Ons grondwater in de regio Leuven – Waver is plaatselijk sterk kalkhoudend. Wordt dit water gebruikt voor de aanmaak van drinkwater en wordt dit bij gebruik thuis verwarmd, dan worden we geconfronteerd met kalkneerslag op kranen, koffiezetapparaten … De Watergroep cvba, onze drinkwatermaatschappij in de regio, is vóór enkele jaren overgegaan tot het ontharden van ons drinkwater in een grote onthardingsinstallatie die zich bevindt achter de Brabanthal in de ambachtszone van Haasrode. Tijdens het bezoek krijgen we inzage in de processen die zich hier afspelen. We worden rondgeleid door een medewerker van De Watergroep.

Code: Z 18
Samenkomst: om 13 u. aan het busstation van Leuven (wachtzaal van de LIJN). Bus 4 naar Brabanthal vertrekt om 13.19 u. Afstappen aan de halte Brabanthal Haasrode. Start van het  bezoek om 14 u. op het achterliggend terrein van De Watergroep. Bus 4 terug naar Leuven.
Aantal deelnemers: 25
Bijdrage in de onkosten: € 4
Inschrijving: onthaal Seniorama tot 10 september
Gids: Paul De Smedt

Copyright © Seniorama vzw