Wij zijn er voor jou!

Ontdekkingstocht in Zeeuws-Vlaanderen: Sas van Gent en Terneuzen

Donderdag 19 juli

Waarom heet een Hollands stadje Sas van Gent? Onder de Spaanse koning Filips I kregen de Gentenaars de toelating om op eigen kosten een vaart te graven naar het noorden. Karel V liet toe om een sas te bouwen en zo de weg naar de zee te openen. Ze bouwden een schans om de sluis te beschermen. De Spanjaarden bouwden de vesting later stevig uit. Het stadje kende een bewogen geschiedenis, speelbal tussen noordelijke en zuidelijke Nederlanden. Sinds de oprichting van België kwam het in Hollandse handen.
Onder begeleiding van een gids maken we een boeiende wandeling door dit mooie stadje, gelegen aan het kanaal van Gent naar Terneuzen. De oude sluis is er nog steeds en het beeld van de ‘Schepentrekker’ herinnert aan zware arbeid van vervlogen tijden. Op de imposante wandelboulevard kun je de passerende schepen bijna aanraken. We lopen ook door  het Onderaards Gangenstelsel van de vesting, het voormalig Bolwerk Generaliteit (zie foto boven). Het Industrieel Museum toont  de ontwikkelingen vanaf 1900 tot nu. Blikvanger is de door stoom aangedreven luchtcompressor van de oude CSM suikerfabriek. Daarnaast zijn er machines, oude foto’s en hulpwerktuigen te bezichtigen van voormalige en nog bestaande bedrijven.
We nemen hier ook de lunch om daarna door te rijden richting Terneuzen.

Terneuzen ademt de sfeer van water. Bijna zeventigduizend schepen passeren jaarlijks de zeesluis van Terneuzen, ook wel het Portaal van Vlaanderen genoemd. De grootste schepen ter wereld varen hier voorbij. Een wandeling over de boulevard is dan ook een waar schouwspel. Je kan de schepen hier bijna aanraken. Onder leiding van een deskundige gids nemen we een kijkje achter de schermen van het indrukwekkend sluizencomplex. Hoe wordt een binnenvaartschip of een zeeschip door een sluis geloodst? Hoe verloopt het grote project ‘De Nieuwe Sluis’? De Nieuwe Sluis wordt net zo groot als de sluizen in het Panamakanaal, namelijk 427 meter lang, 55 meter breed en 16,44 meter diep. Ze is naar verwachting geschikt voor grote zeeschepen tot 366 meter lang, 49 meter breed en 15 meter diep. Je zal het daar allemaal vernemen. We wandelen daarna nog even langs de boulevard en verlaten Terneuzen rond 18 u.

Vertrek: 7.45 u. Diestse Poort (nabij station Leuven).

Terug: Rond 18 u. keren we terug naar Leuven waar we rond 20 u. aankomen.

Prijs: € 60 - leden € 55

Ga je mee?
Schrijf dan in vóór 10 juli. Mail naar daguitstap@seniorama.be of telefoneer naar 016 22 20 14 (onthaal Seniorama). Vermeld steeds naam, lidnummer en gsm of telefoonnummer van de deelnemer(s). Betalen na inschrijving doe je liefst per overschrijving op het rekeningnummer van Seniorama: BE32 7364 0304 8202. Mededeling: ‘Dagjul18’ + naam + GSM + lidnummer van deelnemers.

Info: Mark Van den Bosch 016 23 87 00 of 0498 39 88 70.

Sas van Gent foto mooistedorpjes.nl .jpgTerneuzen foto vvvzeeland.nl.jpg
Sas van Gent (foto mooistedorpjes.nl) en Terneuzen (foto vvvzeeland.nl)

Copyright © Seniorama vzw