Wij zijn er voor jou!

Expresbericht

Blikvanger

Papierfabriek in Langerbrugge en Borduurwerk in Axel

Zaterdag 17 november

In tegenstelling tot wat verwacht werd, neemt het papierverbruik niet af, maar groeit het elk jaar weer met meer dan 2%. Het papierloze tijdperk is tot op heden een illusie gebleken. De ontwikkeling van de computer heeft het verbruik niet - zoals wel eens wordt gedacht - afgeremd, maar zelfs versterkt. Het verbruik in Europa is ongeveer 160 kg per persoon per jaar.
De papierfabriek van Stora Enso Langerbrugge maakt deel uit van de Zweeds-Finse Stora Enso Groep en is een toonaangevende fabriek in het vervaardigen van kranten- en magazinepapier op basis van 100% gerecycleerd papier. Gedurende het gegidste bedrijfsbezoek worden we begeleid vanaf het oud-papiermagazijn, langs de ontinktingsinstallatie, de reusachtige papierproductiemachine tot de inpakmachine. Het bedrijf vraagt dat alle bezoekers over een gezonde conditie beschikken voor de wandeling met diverse roostertrappen in de productiehal en om gemakkelijke schoenen te dragen (geen naaldhakken). Medische condities zoals hoogtevrees of het dragen van een pacemaker, moeten op voorhand doorgegeven worden. Elke bezoeker wordt verzocht om 1 tot maximum 2 kg oud papier mee te brengen. Bij de start van de rondgang zal je het correct kunnen sorteren en op de laadband in het oud-papiermagazijn gooien waarmee de papierproductie wordt gestart!
Na dit bezoek steken we de grens over naar Axel voor de lunch in de Graanbeurs.
In het Warenhuis (museum) van Axel wordt een uniek borduurwerk tentoongesteld: het tapijt van Assenede. Diederic van Assenede in Vlaanderen schreef 750 jaar geleden een liefdesgedicht: ‘Floris ende Blancefloer’. Erfgoedvereniging vzw Hallekin uit de Oost-Vlaamse grensgemeente Assenede (Meetjesland) is een ambitieus borduurproject gestart waarbij het 750 jaar oude liefdesverhaal in 85 verhaalstaferelen wordt geborduurd op een 100 meter lang (90 cm hoog) wandtapijt. Tientallen borduursters borduren met gekleurde wol op Vlaams linnen de amoureuze perikelen van een Saraceense kroonprins (Floris)  en een christelijk slavenmeisje (Blancefloer); een verboden liefde waarbij uiteindelijk  'echte liefde alle moeilijkheden overwint' (amor omnia vincit). Het tapijt is nog niet helemaal af, maar wordt nu al een eerste keer tentoongesteld in Nederland. Zo krijgt het wandtapijt van Bayeux, dat de slag van Hastings uitbeeldt, een vredelievende opvolger.

Vertrek: 7.45 u. Diestse Poort (nabij station Leuven).

Terug: rond 18 u. keren we terug naar Leuven waar we rond 19.30 u. aankomen.

Prijs: € 60 - leden: € 55

Ga je mee?
Schrijf dan in vóór 9 november. Mail naar daguitstap@seniorama.be of telefoneer naar het onthaal van Seniorama 016 22 20 14. Vermeld steeds naam, lidnummer en GSM of telefoonnummer van de deelnemer(s).

Betalen na inschrijving doe je liefst per overschrijving op het rekeningnummer van Seniorama: BE32 7364 0304 8202, mededeling: ‘Dagnov 18’ + naam + gsm + lidnummer van deelnemers. Er kan ook met bankcontact betaald worden op het onthaal van Seniorama.

Info: Mark Van den Bosch 0498 39 88 70.

Langerbrugge papierfabriek foto lochristinaar.com.jpgTapijt van Assenede foto hln.be.jpg
Papierfabriek van Langerbrugge (foto lochristinaar.com) en Tapijt van Assenede (foto hln.be)

De volgende uitstap op zaterdag 8 december naar het Douanemuseum en het Havenhuis in Antwerpen is reeds volgeboekt. Zo je toch nog wilt meekomen, laat je dan op de wachtlijst zetten.

Copyright © Seniorama vzw