Wij zijn er voor jou!

Manufactuur De Wit en Museum E. Van Mieghem

Donderdag 21 februari

We hebben al geregeld in bewondering gestaan voor mooie wandtapijten in Oudenaarde, Brussel en elders in Vlaanderen. Zo oud en toch nog zo fris! Wie zorgt daarvoor, hoe houden ze die proper? Hoe brengen ze die naar de wasserij?
De Manufactuur De Wit in Mechelen reinigt, conserveert en restaureert oude wandtapijten. Het is de meest vooraanstaande restaurateur van wandtapijten voor musea op wereldschaal en één van de belangrijkste voor privéklanten.
Gesticht in 1889 wordt het bedrijf nu geleid door de vierde generatie wevers-restaurateurs. De gekende tapijten 'Los Honores' van het Patrimonio Nacional van Spanje, rond 1520 in Vlaanderen geweven voor Keizer Karel, zijn ook bij hen gerestaureerd. (In de Arenberg tentoonstelling hangt een wandtapijt van deze reeks). In de loop der tijd hebben ze nieuwe technieken ontwikkeld om de oorspronkelijke kleuren beter te bewaren, te herstellen en zo nodig gaten terug op te vullen. Dat het reinigen van grote wandtapijten niet eenvoudig is, weten we wel allemaal. Hoe ze dat klaren zullen we daar ontdekken. Door het behandelen van oude wandtapijten hebben ze ook zicht op de markt van dergelijke tapijten en kopen en verkopen ze er zelf ook. Hun toonzaal hangt vol en is op zich ook de moeite om te gaan bekijken.
Na dit bezoek rijden we naar Antwerpen voor het middagmaal op de Suikerrui.
Dan staat het museum Eugeen Van Mieghem te Antwerpen op ons programma. Eugeen Van Mieghem (1875-1930), de ‘kunstenaar van het volk’ genoemd, werd geboren in de ouderlijke herberg ‘In Het Hert’. Zijn vader Henri was scheepsbevrachter terwijl zijn moeder Virginie het café openhield. Hij groeide op aan de oever van de Schelde, temidden van de toenmalige havenactiviteit. In het café observeerde hij de kleurrijke bezoekers: schippers, matrozen, natiebazen, buildragers en zakkenmaaksters. De haven en de gewone mens werden later zijn inspiratiebron. De kunstenaar liet ons een indrukwekkend, uniek en virtuoos beeld na van de mens rond 1900 in een kosmopolitische wereldhaven. In het museum kun je een 200-tal werken in diverse technieken uit het oeuvre van Eugeen Van Mieghem (1875-1930) bewonderen. Ze worden chronologisch getoond met aandacht voor het sociale en culturele leven in Antwerpen en Vlaanderen van rond de eeuwwisseling.

Vertrek: 8.30 uur Diestse Poort (nabij station Leuven, Perron 14 van de Lijn).

Terug: Rond 17 u. keren we terug naar Leuven waar we rond 18.30 u. aankomen.

Prijs: € 60, leden € 55

Ga je mee? Schrijf dan in vóór 14 februari. Mail naar daguitstap@seniorama.be of telefoneer naar 016 22 20 14 (onthaal Seniorama). Vermeld steeds naam, lidnummer en GSM of telefoonnummer van deelnemer(s).

Betalen: Na inschrijving per overschrijving op het rekeningnummer van Seniorama:  BE32 7364 0304 8202. Mededeling: ‘Dagfeb19’ + naam + GSM + lidnummer van deelnemers.

Annuleringskosten: Wanneer je definitief ingeschreven bent en zonder te verwittigen niet deelneemt, kan het inschrijvingsgeld niet terugbetaald worden. Bij annulering tot 14 dagen vóór de uitstap: volledige terugbetaling min € 5 administratiekosten, mits het aanbrengen van een vervangende deelnemer. 

Info:  Mark Van den Bosch 016-23 87 00 en 0498 39 88 70.

Manufactuur De Wit foto ccschoten.be.jpgEugeen Van Mieghem foto pinterest.com.jpg
               Manufactuur De Wit (foto ccschoten.be) en Museum Eugeen Van Mieghem (foto pinterest.com)

Copyright © LDC Seniorama vzw