Wij zijn er voor jou!

nieuw.gifOm meer inzicht te verwerven in de werking van ons lichaam hebben we vorig jaar het bewegingsstelsel bestudeerd. Dit jaar verkennen we het ‘Zenuwstelsel’ en het  ‘Hart en Bloedvatenstelsel’. Twee systemen die ons vaak bezig houden vooral uit vrees voor en bij probleemsituaties. In deze info- en praktijksessies komen deze stelsels aan bod.

Thema: Zenuwstelsel

Themadag 1
Bouw en werking van het zenuwstelsel. Invloed van medicatie op de werking van het zenuwstelsel (pijn-, slaapmedicatie …)

Themadag 2
Hoe optreden bij mogelijke letselsituaties: Hersenschudding, kneuzing, epilepsie … Hoe kun je patiënten met een verlamming helpen bij houding en beweging?

Themadag 3
Slaapproblemen. Vaak kunnen wij ’s avonds niet ‘stilvallen’ in bed. We blijven dan wakker, piekeren en kunnen niet snel de slaap vatten. Wat zijn mogelijke oorzaken? We leren aangepaste oefeningen: ontspanningsoefeningen, lichaamsscan … om makkelijker in te slapen.
Wie in de praktijk wil oefenen zorgt best voor een grondmatje.

Code: Zenuw
Seniorama: dinsdag 9.30 tot 12 u.
Data: 17, 24, 31 maart
Aantal lessen: 3
Prijs: € 18 - leden: € 15
Lesgever: Guido Paeps, Osteopaat DO

Thema: Hart en bloedvatenstelsel

Themadag 1
Bouw en werking van hart en bloedvaten en controle door goede metingstechnieken van polsslag en bloeddruk. Hoe treed je op bij bloedingen en heel specifiek bij een slagaderlijke bloeding als levensbedreigende situatie?
Wie in de praktijk wil oefenen zorgt best voor een windel (verband) en eventueel een bloeddrukmeter.

Themadag 2
Mogelijke hartaandoeningen: hartinfarct, -ritmestoornissen, angor … en aandoeningen van het bloedvatenstelsel: slagaderverkalking, spataders, shock … komen aan bod. Hoe herkennen we deze problemen, wat kunnen we doen en hoe kunnen we mogelijk preventief handelen?

Themadag 3
Specifieke preventie voor hart en bloedvatenstelsel is o.a. meer bewegen. Vanuit de bewegingsdriehoek met de nadruk om meer te bewegen, leren we ’Hoe veilig en efficiënt oefenen (trainen)’? 

Code: Hart

Seniorama: dinsdag 9.30 tot 12 u.
Data: 21, 28 april en 5 mei
Aantal lessen: 3
Prijs: € 18 - leden: € 15
Lesgever: Guido Paeps, Osteopaat DO

Copyright © LDC Seniorama vzw