Zomeractiviteiten

Tijdens de maanden juni tot en met september voorzien we wekelijks een laagdrempelige activiteit op dinsdagnamiddag. De uitstappen hebben als doel het verkennen en ontdekken van delen van Leuven, van de natuur in omliggende gemeenten en van musea in steden in de buurt van Leuven. Bovendien bieden de zomeractiviteiten eveneens een kans om de sociale contacten te onderhouden en nieuwe ervaringen op te doen.

Inschrijvingen: vanaf 2 mei kunnen deelnemers zich inschrijven voor de zomeractiviteiten voor juni en juli. 
Vanaf 30 mei kun je inschrijven voor de zomeractiviteiten van augustus en september.
Ter plaatse bij Seniorama op 30 mei van 10 u. tot 16 u. Telefonisch via het onthaal 016 22 20 14 of via mail: onthaal@seniorama.be (elke werkdag van 9 u. tot 17 u.).

Betaling: door overschrijving op BE 32 7364 0304 8202, BIC KREDBEBB. Gelieve bij overschrijvingen steeds je naam, de code van de activiteit (Z …), datum van de activiteit en eventueel lidnummer te vermelden als mededeling. Er wordt enkel rekening gehouden met betalingen na 2 mei en de inschrijving is pas definitief na betaling binnen de 8 dagen.
Indien gewenst kun je ook een verzekering bij Seniorama afsluiten tegen lichamelijke ongevallen: € 10, leden € 5.
Wanneer iemand definitief ingeschreven is en zonder te verwittigen toch niet deelneemt, kan het inschrijvingsgeld niet terugbetaald worden. Bij ziekte dient een medisch attest binnengebracht te worden.


Rondwandeling Sint-Kamillus, Bierbeek

Dinsdag 6 juni    code: Z 1                

Een rondwandeling in de binnentuin van St.-Kamillus, een bezoek aan de boerderij en een wandeling op het kerkhof. In 1925 besliste de Congregatie der Broeders van Liefde om een psychiatrisch ziekenhuis te realiseren in de regio Leuven. Tegen eind juni 1932 werden de paviljoenen in Bierbeek opgetrokken. We krijgen meer uitleg over het mooie landschapspark aangelegd rond de gebouwen. Stappen naar de boerderij aan de achterzijde en wandelen over het kerkhof. Duur: 2 u.
Samenkomst: om 13.50 u. aan de Toren van St.-Kamillus, hoofdingang van het complex. Je geraakt er met bus 7 vanaf het station Leuven. Vanaf de halte Bierbeek St.-Kamillus is het nog 5 minuten wandelen tot aan de Toren. De dienstregeling vanaf juni 2023 is nog niet gekend. Mocht de bus, die éénmaal per uur rijdt, iets na 14 u. toekomen, wachten we uiteraard de busgangers op. Of al fietsend via de fietsautostrade kom je aan de achterzijde van het domein terecht en steek je door naar de Toren.
Lokale gids
Begeleider: Grietje Van Mol 0499 37 42 50
Aantal deelnemers: 20
Bijdrage: € 10 


Het Toreke, Tienen

Dinsdag 13 juni     code: Z 2           

In museum het Toreke kan men in de tentoonstelling ‘Doodgewoon! Rituelen van leven en dood in de Romeinse tijd’ de Gallo-Romeinse vondsten bewonderen van het Grijpenveld, de grootste archeologische site van de Benelux. Het luik 'Rituelen van leven' toont de voorwerpen die aan de Romeinse goden werden geofferd. Blikvanger is de Mithrastempel, de eerste en tot nu toe de enige die in de Benelux werd opgegraven. De tempel bevatte specifieke voorwerpen zoals het slangenvat, een deksel in aardewerk met de symbolen van de Mithrascultus en een votiefplaatje. In het luik 'Rituelen van dood', ontdekt men de magische wereld van de dodenrituelen in de Romeinse tijd. Blikvanger is de levensgrote reconstructie van de grafkamer van het ontdekte tumulusgraf van Grijpen.
Samenkomst: om 13 u. aan het station (wachtzaal LIJN) van Leuven. De snelbus 485 naar Tienen vertrekt om 13.18 u. De aankomst aan de halte 4de Lansierslaan in Tienen is voorzien omstreeks 14 u. Het Toreke bevindt zich op loopafstand. Duur: 1.30 u.
Lokale gids
Begeleider: Piet Van Dionant 0478 38 16 25
Aantal deelnemers: 20
Bijdrage: € 10 


De Wijnpers Provinciaal Onderwijs, Leuven

Dinsdag 20 juni    code: Z 3             

Leuven staat bekend als een echte bierstad maar in een ver verleden werd er ook wijn verbouwd, zelfs binnen de stad. Al in de 14de eeuw was er voor het eerst sprake van een wijngaard op de noordwestelijke heuvelflank die toebehoorde aan de monniken van St Geertrui. Eind 17de eeuw geraakte de wijnindustrie in verval. Vanaf 1913 werd de stad eigenaar en werd het domein de Provinciale Groenten-en Moesteeltschool, de start van een nieuwe bloeiende periode. Op heden is het gebouw de Wijnpers gerestaureerd en biedt de school heel wat studierichtingen op technisch, artistiek en beroepsniveau aan in heel hedendaagse gebouwen. Bezoek en rondleiding waard!
Samenkomst: om 13.15 u. aan het station (wachtzaal LIJN) van Leuven. We nemen vervolgens bus 600 om 13.30 u. (2 haltes). 
Begeleider: Anita De Witte 0486 12 21 45
Aantal deelnemers: 20
Bijdrage: € 5


Langs de oever van de Dijle, Neerijse

Dinsdag 27 juni    code: Z 4             

Een wandeling langs de oevers van de Dijle vanuit Neerijse tot Ormendaal langs bloeiende weiden, ruigten, broekbossen … Je komt er heel wat te weten over de opbouw en de evolutie van dit valleilandschap, het herstel van de overstromingszones, het effect van de bevers …
Samenkomst: om 13.15 u. aan het station (wachtzaal LIJN) van Leuven. De bus 395 naar Hoeilaart-Groenendaal vertrekt omstreeks 13.34 u. De aankomst aan de kerk van Neerijse is voorzien om 14 u. De wandeling start er om 14 u. Op het einde van de wandeling keren we vanuit Ormendaal met de bus terug naar Leuven. Gelieve niet met de auto naar het vertrekpunt te komen! Vertrekpunt en eindpunt zijn immers niet hetzelfde.
Waterdichte wandelschoenen of laarzen aangewezen. Lengte van de wandeling 6 km.
Gids: Paul De Smedt
Begeleider: Anita De Witte 0486 12 21 45
Aantal deelnemers: 20
Bijdrage: € 5


Leuvense Bierverhalen: van het oudste café tot aan de langste toog

Dinsdag 4 juli     code: Z 5               

Ga mee op een ontdekkingstocht langs oude cafés en (verdwenen) brouwerijen. Werd hier echt zoveel bier gedronken? Is het waar dat brouwers visschubben en varkenspoten gebruikten en werd bier met water uit de Dijle gebrouwen? Dat en nog veel meer ontdek je tijdens een boeiende wandeling over het historische en economische belang van bier en brouwen voor de stad.
Leuven is 'the place to beer'. Een stad die ooit meer dan 40 brouwerijen telde en waar nog altijd de grootste brouwerij ter wereld actief is, mag zich met recht en reden bierhoofdstad noemen.
Samenkomst: om 14 u. aan de trappen van het stadhuis.
Gids: Marc Ruysen
Begeleider: Anita De Witte  (0486 12 21 45)
Aantal deelnemers: 20
Bijdrage: € 5


Erasmushuis en Begijnhof, Anderlecht

Dinsdag 11 juli    code: Z 6       

Een bezoek van het Erasmushuis, even rondstruinen in de grote, rustgevende tuin en een rondwandeling in het kleine, charmante Begijnhof. Het Erasmushuis en het Begijnhof zijn twee van de oudste gemeentelijke musea van België. In één van de oudste gotische huizen van Brussel waart de geest van Erasmus en zijn tijd rond in geschriften, schilderijen, beelden en voorwerpen. In de tuinen blijven we in die boeiende tijd ronddwalen. Dan volgen we het smalle pad dat naar het begijnhof leidt. Het voormalige toevluchtsoord voor acht begijnen. De binnentuin, verfraaid met een stenen waterput, wordt omgeven door twee huisjes gebouwd tussen de 15de en de 18de eeuw.
Mooie dingen zijn moeilijk,  Erasmus, Adagium nr 1012 (II, I, 12).
Samenkomst: om 12.45 u. aan het station (wachtzaal) van Leuven. De trein naar Brussel vertrekt om 13.02 u. In Brussel-Centraal nemen we de metro naar Anderlecht (halte St.-Guido). En wandelen ongeveer 300 meter naar het Erasmushuis. De aankomst aan het Erasmushuis is voorzien omstreeks 13.55 u. De gidswandeling start er om 14 u. We starten met het Erasmushuis en tuin en maken een kleine oversteek naar het kleine Begijnhof. De gidswandeling duurt ongeveer 1,5 uur. Daarna keren we vanuit Anderlecht met de metro terug naar Brussel-Centraal en nemen de trein naar Leuven.
Lokale gids
Begeleider: Anita De Witte  (0486 12 21 45) en Grietje Van Mol (0499 37 42 50)
Aantal deelnemers: 20
Bijdrage: € 10


Ontharding drinkwater in het HAC, Haasrode

Dinsdag 18 juli    code: Z 7               

Ons grondwater in de regio Leuven – Waver is plaatselijk sterk kalkhoudend. Wordt dit water gebruikt voor de aanmaak van drinkwater en wordt dit bij gebruik thuis verwarmd dan worden we geconfronteerd met kalkneerslag op kranen, koffiezetapparaten … De Watergroep vzw, onze drinkwatermaatschappij in de regio, is voor enkele jaren overgegaan tot het ontharden van ons drinkwater in een grote onthardingsinstallatie die zich bevindt achter de Brabanthal in de ambachtszone van Haasrode. Tijdens het bezoek krijgen we inzage in de processen die zich hier afspelen.
Samenkomst: 13 u. aan het busstation van Leuven (wachtzaal van de LIJN). Bus 4 naar Brabanthal vertrekt om 13.19 u. Afstappen aan de halte Brabanthal Haasrode. Start van het bezoek om 14 u. op het achterliggend terrein van De Watergroep. Bus 4 terug naar Leuven. 
Lokale gids
Begeleider: Paul De Smedt (0496 38 43 70)
Aantal deelnemers: 20
Bijdrage: € 10


Het Groot Begijnhof, Leuven

Dinsdag 25 juli    code: Z 8          

Juffrouw Cecilia vertelt over het leven, het werk, het gebed, de erfenissen, de straffen … in het begijnhof. We wandelen door het hof en eindigen in de kerk om even te rusten voor we weer huiswaarts keren.
Samenkomst: om 14 u. aan de ingang van de Sint-Jan-de-Doper kerk (in het Begijnhof) bus 2 (halte Naamsepoort) 
Lokale gids
Begeleider: Reinilde Vancom (0468 43 99 38)
Aantal deelnemers: 20
Bijdrage: € 10


De Filosofenwandeling, Leuven     

Dinsdag 1 augustus    code: Z 9                       

Tijdens deze wandeling ontdekken we de voornaamste plekken van filosofisch belang in Leuven binnenstad en proeven de sfeer van de oude universiteitsstad. We doen dat chronologisch. Zodoende kan duidelijk aangetoond worden hoe de filosofie doorheen de geschiedenis geëvolueerd is in nauw contact met ontwikkelingen op cultureel en maatschappelijk gebied. Deze rondleiding toont hoe de aanwezigheid van filosofen en de beoefening van de filosofie doorheen de eeuwen tot op vandaag bijgedragen heeft tot de internationale uitstraling van de stad.
Samenkomst: M museum om 13.45 u. start wandeling om 14 u.
Lokale gids
Begeleider: Anita De Witte (0486 12 21 45)
Aantal deelnemers: 20
Bijdrage: € 10 


Museum Dierkunde, Leuven     

Dinsdag 8 augustus    code: Z 10

In het museum voor Dierkunde huist er een indrukwekkende collectie van een 5.000 tal bewaarde dieren en skeletten. De schelpencollectie met schelpen van zowel in- als uitheemse soorten is bijzonder  uitgebreid. Ook het systematisch overzicht van het dierenrijk, dat de verschillende diergroepen van spons tot zoogdier toont, neemt een groot deel van de collectie in beslag.
Samenkomst: om 14 u. aan de ingang van het museum, Charles de Beriotstraat 40 te Leuven
Lokale gids
Begeleider: Reinilde Vancom (0468 43 99 38)
Aantal deelnemers: 20
Bijdrage: € 10 


Maurits Sabbe, Leuven 

Dinsdag 22 augustus    code: Z 11    

De bibliotheek van de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen. De bibliotheek heeft een zeer omvangrijke onderzoekcollectie in het domein van de theologie en de religiewetenschappen. Ze fungeert als bewaarbibliotheek en beheert een omvangrijke collectie religieus erfgoed.
Samenkomst: 14 u. ingang van de bibliotheek, Charles Deberiotstraat 26 te Leuven
Lokale gids
Begeleider: Reinilde Vancom (0468 43 99 38)
Aantal deelnemers: 20
Bijdrage: € 10


Het Spoelberchmuseum, Leuven 

Dinsdag 29 augustus    code: Z 12   

Het was burggraaf Charles de Spoelberch zaliger die belangrijke goederen uit zijn nalatenschap aan de Leuvense universiteit schonk. De KUL bracht alles onder in een tentoonstellingsruimte In het Heilig-Geestcollege: meubilair, schilderijen, porselein en zilverwerk, alles uitzonderlijk mooi. Benevens de collectie zal de gids ook aandacht besteden aan het gebouw zelf en aan de Naamsestraat als thuis van universitaire colleges.
Samenkomst: 14.50 u., Spoelberchmuseum, Naamsestraat 40, 200 m te voet vanaf stadhuis
Lokale gids
Begeleider: Anita De Witte (0486 12 21 45)
Aantal deelnemers: 20
Bijdrage: € 10


Natuurwandeling Bertembos 

Dinsdag 5 september    code: Z 13    

We vertrekken aan de wijk Diependaal, lopen eerst tussen de akkers en belanden via  een mysterieuze holle weg in het Bertembos.  Het bos is nog steeds een gemeentebos. Vroeger kapten de bewoners van Bertem daar hakhout en kregen ze een deeltje van de opbrengst van houtverkoop. Midden in het bos staat een jagershuisje en een watertoren. Terug uit het bos laat ik je een oude leemgroeve zien. We gaan via de Terbanckstraat terug naar de wijk en de bushalte.
Goed schoeisel nodig. Het kan modderig zijn in het veld. Hoogteverschillen van 30 meter. Afstand: 5 km.
Samenkomst: wachtlokaal aan de bushalte aan het station. We nemen buslijn Leuven-Kortenberg-Brussel 358 om 13.34 u.  tot halte Diependaal. We keren terug via de halte Grote Molenweg op de Brusselsesteenweg rond 16.45 u.
Gids: Miet Deckers
Begeleider: Anita De Witte (0486 12 21 45)
Aantal deelnemers: 20
Bijdrage: € 5


De Wijngaardberg, Wezemaal

Dinsdag 12 september    code: Z 14

Op de overgang van Laag-België naar Midden-België liggen tussen Leuven, Diest en Tienen een reeks parallelle heuvels, het Hageland. De heuvelruggen worden geschraagd door ijzerhoudende zanden. Deze zanden zijn zo een 6 miljoen jaren geleden afgezet in de laatste zee, de Diestiaan zee, die over deze streek is getrokken. Tijdens deze wandeling verneem je alles over het ontstaan van de Hagelandse heuvels, waar onder meer de Wijngaardberg toe behoort. Via een kort, pittig klimmend pad krijg je uitzicht op enkele ontsluitingen die je heel wat vertellen over de opbouw van de heuvel. Je loopt er langs kleine wijngaarden die het verleden doen herleven. De wandeling gaat verder over de heuvelrug naar een van de groeven waarin nog in het begin van de 20ste eeuw ijzerzandsteen werd ontgonnen voor de restauratiewerken aan gebouwen. 
Degelijke wandelschoenen aangewezen. Let op, enkele korte steile beklimmingen! Lengte van de wandeling 7,5 km.
Samenkomst: 13.20 u. aan het busstation van Leuven (wachtzaal van de LIJN). Bus 335 naar Aarschot vertrekt om 13.39 u. Start van de wandeling aan de kerk van Wezemaal om 14.15 u.
Gids: Paul De Smedt
Begeleider: Anita De Witte (0486 12 21 45) 
Aantal deelnemers: 20
Bijdrage: € 5


Moskee, Leuven 

Dinsdag 19 september    code: Z 15

We bezoeken de moskee Al Fath, Penitentienenstraat 33, en krijgen uitleg over de Islam en over de activiteiten die plaatsvinden in en rond de moskee. De moskee wordt bezocht zonder schoenen en er wordt gevraagd deftig gekleed te zijn, dus geen topjes of korte broeken. Eventueel een lichte sjaal voorzien.
Samenkomst: Ingang Moskee om 14 u. Je kan ook bus 4 nemen : Afstappen halte Halvestraat. Neem dan de Pereboomstraat en sla aan het eerste brugje linksaf. De moskee is recht voor u.
Lokale gids
Begeleider: Reinilde Vancom (0468 43 99 38)
Aantal deelnemers: 20
Bijdrage: € 5


Kunst op straat, Leuven

Dinsdag 26 september    code: Z 16

Kunst in de openbare ruimte is letterlijk zo oud als de straat. Kunst in de openbare ruimte vormt een belangrijk deel van ons cultureel erfgoed. Denk daarbij aan bouwbeeldhouwwerken, vrijstaande sculpturen, omgevingskunst, herdenkingsmonumenten, installaties, literaire kunst en last but not least, street-art dat van een marginale naar een sterk gewaardeerde kunstvorm is geëvolueerd. Gedurende deze wandeling door het centrum van Leuven komen al deze kunstvormen aan bod.
Samenkomst: 14 u. aan de trappen van het stadhuis
Gids: Marc Ruysen
Begeleider: Loes Stroobants (0495 834802)
Aantal deelnemers: 25