Cultuur

10 oktober

Leuven en zijn colleges

Edward De Maesschalk, dr. historicus

Meer

Studenten komen al eeuwenlang uit alle windstreken van de lage landen naar de KU Leuven (gesticht in 1425). Van Artesië in het zuiden tot Friesland in het noorden. Erasmus, Dodoens, Vesalius, Mercator, zelfs paus Adrianus van Utrecht, zaten er op de studiebanken. Leuven was hèt trefpunt van het intellectuele leven in de Nederlanden. Edward De Maesschalck geeft een verrassend en vernieuwend beeld van een tot nu onderbelicht maar belangrijk facet van de universiteitsgeschiedenis: de colleges. Deze werden gesticht door weldoeners die hun bezittingen voorbestemden om tot ver na hun dood te voorzien in kost en inwoning voor familieleden, streekgenoten of gewoon voor arme studenten. Het was mecenaat avant-la-lettre. Edward De Maesschalck, is kenner van de middeleeuwse geschiedenis en alumnus van de universiteit, hij publiceerde spraakmakende boeken over de Bourgondische vorsten, de graven van Vlaanderen en de Habsburgers.


14 november

De opzienbarende ontdekking van het graf van Toetanchamon 100 jaar geleden. Wat weten we intussen over die Egyptische tijden?

An Coen, lic. Kunstgeschiedenis en Esthetica

Meer

Op 4 november is het precies honderd jaar geleden dat in Egypte het graf van farao Toetanchamon ontdekt werd. Het is de meest spectaculaire archeologische vondst die ooit heeft plaatsgevonden: voor de eerste keer had men te maken met een ongeschonden koningsgraf!  We volgen de boeiende, lange en soms hopeloze zoektocht van archeoloog Howard Carter naar deze tombe in de Vallei der Koningen. Over de figuur zelf van Toetanchamon weet men nog niet alles, toch is het leven van deze jonge koning en de periode waarin hij geregeerd heeft, heel intrigerend. Ook de buitengewone inhoud van zijn graf wordt belicht: die 'De Schat van Toetanchamon' biedt ons een ongelooflijk levendige inkijk in de manier van denken, leven en sterven in het Egypte van meer dan 3300 jaar geleden.


12 december

Het Auschwitz-gen. Over antisemitisme en hoe er vandaag mee omgaan

André Gantman, advocaat en politicus

Meer

Jodenhaat is niet verdwenen en evenmin de eeuwenoude anti-Joodse vooroordelen. Het antizionisme is een modern alibi voor Jodenhaat en om de Shoah (Holocaust) moreel te relativeren. Mijn grootvader werd  opgepakt in Antwerpen tijdens een razzia op 28 augustus 1942 en met Tansport VII vanuit Dossin naar Auschwitz  gedeporteerd: hij is niet teruggekomen. Mijn moeder heeft als ondergedoken kind bij een Waals koppel verbleven tussen de zomer 1942 en de Bevrijding in de herfst 1944. Deze gebeurtenis is een onuitwisbaar bestanddeel van mijn Joodse identiteit. Dat bestanddeel is als een gen dat aan het nageslacht wordt doorgegeven. Daarover heeft André Gantman het boek 'Het Auschwitz -gen' geschreven.


10 januari

Vogels en hun componisten. Zelfs de grootste componisten lieten zich inspireren door vogelzang

Fernand Rochette, auteur, gepensioneerd algemeen directeur KH Brussel


13 februari

Het schandelijke leven ven Heliogabalus. Was hij de decadentste keizer van Rome?

Guido Schepens, prof. em. KU Leuven, historicus