Engeland-reis

Wie gaat mee op zoek naar de ‘echte’ William Morris?

William Morris, grondlegger van de Arts &Crafts-beweging in Engeland en tijdgenoot van de Pre-Rafaëlieten: Dante Rosetti en Edward Burne-Jones.

Wil je meer weten?
Zoek even op het internet of lees de blog www.myinnervictorian.nl of www.historiek.nl William Morris, stichter van ’het’ autofabriek in Oxford en filantroop-bouwer van het Nuffield-College. Surf even op het web en zoek naar Nuffield- Place en vind zijn geboortehuis of wil je meer info over het MorrisMotorMuseum.
Of ga gewoon mee met Roos, onthaalmedewerkster Seniorama, naar de streek rond Oxford in de Cotswolds in Midden- Engeland.

We bieden twee mogelijkheden met een verschillend programma voor ongeveer dezelfde prijs: 
€ 550/580 op basis van 2 pp (single-toeslag nog te bepalen)
Vervoer per autocar + overtocht ferry ontbijt + avondmaal
3 x overnachting, hotel op basis halfpension
Inkomgelden + gids volgens programma (apart te betalen)
Indien je interesse hebt, deel je voorkeur voor einde februari mee, bij het onthaal tav Roos Haepers, onthaalmedewerkster.
Reisagentschap Beautiful Britain zal dan de beschikbaarheid van het hotel controleren en de prijs bepalen. Je kunt dan definitief inschrijven voor einde maart en het voorschot betalen. Er is gegarandeerd vertrek bij inschrijving van 20 personen. Je kunt dan ook een reispas aanvragen indien nodig.

Je kunt kiezen tussen:
Een midweek van dinsdag 6 juni tot vrijdag 9 juni 2023
Dag 1 
Vertrek in Leefdaal (De Bergkoning), overtocht met ferry +  ontbijt
Via Canterbury of Colchester naar Hotel Mercure Letchworth
Dag 2
Bezoek aan Cambridge (colleges), Ely (kathedraal)
Dag 3
Bezoek Oxford:  MorrisMotorMuseum, Exetercollege (Bibliotheek Morris), naar keuze: Blenheim
Dag 4
Bezoek Red House (huis William Morris kunstenaar), via Whistable (oestertje slurpen!) naar Dover, overtocht + avondmaal

Een weekend van vrijdag 16 tot maandag 19 juni 2023
Dag 1
Vertrek Leefdaal, overtocht ferry + ontbijt
Via Nuffield Place (huis William Morris auto) in Henley-on-Thames naar hotel Sudburyhouse
Dag 2
Bezoek Kelmscott (huis William Morris kunstenaar), Bampton (Downton Abbey locatie), eventueel Blenheim
Dag 3 
Bath (met de resten van Romeinse baden) + Castle Combe (mooiste dorp in Engeland!?)
Dag 4
Bezoek Knole House (kalenderhuis waar Vitta de Sackville geboren werd), via Folkestone naar Dover, overtocht + avondmaal

Welke huizen bezoeken we?
- Nuffield Place was de thuisbasis van William Morris, Lord Nuffield, oprichter van de Morris Motor Car Company. Hoewel Morris in het begin van de 20ste eeuw een van de rijkste mannen ter wereld was, leefde hij eenvoudig en gaf hij veel van zijn rijkdom aan filantropische doelen. Het huis is ingericht zoals Morris en zijn vrouw het verlieten, in de Art Deco-stijl van de jaren 1930.
- The Red House werd gebouwd door William Morris samen met zijn vriend-architect voor zijn vrouw Jane Burden. Zij stond dan weer vaak model voor de pre-Raffaëlieten Rosetti en Burne-Jones.
- Kelmscott Manor is het latere huis van William Morris, de ontwerper en socialist. 
- Blenheim Palace is een groot woonpaleis in Woodstock, in het Engelse Oxfordshire. Het is gebouwd voor John Churchill, de eerste hertog van Marlborough, tijdens de regering van koningin Anne als beloning voor zijn militaire verdiensten, in het bijzonder voor de overwinning in de Slag bij Blenheim op 13 augustus 1704. Het Franse leger werd daar verslagen door de troepen van de Liga van Augsburg. Het paleis is een ontwerp van John Vanbrugh. In 1874 werd hier de beroemde nazaat van de eerste hertog van Marlborough geboren, Winston Churchill. In het paleis is aan hem een permanente tentoonstelling gewijd. In 1987 werd het paleis door UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst.
- Een badhuis in Bath. De stad werd in de 1ste eeuw gesticht door de Romeinen rond de thermen. De Romeinen bouwden een stenen reservoir rond de Heilige Bron om de baden van warm water te voorzien. Oorspronkelijk lag het reservoir in de openlucht, maar later werd het ingesloten in een groot gebouw en overkapt. Hierdoor zijn de tempel en de thermen deels bewaard gebleven.
- Knole House: Knole House is een landgoed, dat bestaat uit een landhuis (Knole House) en daar omheen een groot hertenpark van meer dan vierhonderd hectare groot (Knole Park) en bijbehorende landerijen. Bijzonder aan Knole House is dat het 365 kamers heeft, 52 trappen en zeven binnenplaatsen, Het wordt dan ook wel een calendar house genoemd. Het huis is tegenwoordig eigendom van de National Trust, een organisatie die historische en natuurlijke monumenten beheert.