Wij zijn er voor jou!

Verslag van een theeceremonie in Seniorama op maandag 8 juli

Wat is thee?
Voor vele mensen is thee een builtje. Mensen drinken vaak niet graag thee omdat ze denken aan dit bittere aftreksel dat ze moeten drinken als ze ziek zijn of op dieet moeten. Dat is jammer en ik hoop hier een andere kijk op te kunnen werpen en mede daardoor mensen deze gouden drank te laten appreciëren. Laten we beginnen bij het begin: Wat is thee nu eigenlijk?
Eigenlijk is het heel eenvoudig: alle thee komt van een en dezelfde plant (een boom die kort gehouden wordt als struik): de Camelia Sinensis. Al het andere zijn kruideninfusies. Die kruiden kun je infuseren, macereren (koud trekken), decoctie maken (afkoken). Binnen de thee heb je, net zoals bij wijn, ook variatie in plant en dus smaak naar gelang de ‘terroire’, ondergrond, klimaat, hoogte op de heuvel of de berg. Bovendien onderscheiden we binnen deze plant ook niveaus van oxidatie en fermentatie, soorten bladeren geplukt van de plant zelf en de manieren van het verwerken van deze bladeren. Al deze verschillende aspecten en nog veel meer zorgen voor de oneindige variatie binnen deze ene plantensoort: de Camelia Sinensis.

Welk water gebruik ik het best?
Leidingwater bevat behalve H2O ook nog vele andere mineralen zoals calcium, magnesium, silicium … Als je gewoon water drinkt is dit gezond, maar eens je water gebruikt om te koken, ga je daar de negatieve effecten van ondervinden. Al deze bestanddelen gaan zich verbinden met de bestanddelen van de thee en dit zorgt voor de bruine olieachtige vlekken in je theekan, theetas, zelfs op je tanden. Dit kun je vermijden door flessenwater te gebruiken met een droogrest < 50 gram. Spa, Mont Roucous (natuurwinkel) of Montcalm (Delhaize) zijn hier uiterst geschikt voor. Dit is trouwens ook aan te raden voor je koffiemachine, omdat je kalkaanslag vermijdt. Goede thee zet je niet alleen met kwalitatieve losse thee, maar ook met goed water. Een derde belangrijke factor is de temperatuur van het water. Deze moet in acht genomen worden bij de bereiding om geen bitter resultaat te verkrijgen. 

Welke soorten thee/infusies zijn er?
Thee wordt vier keer per jaar geoogst van maart, april tot en met september. De eerste ‘Flush’ of oogst van 2 blaadjes en een scheut is zeer gegeerd, maar meestal ook heel fel van smaak. Tweede flush is vaak iets milder. De derde en vierde flush in de zomerperiode zijn vaak van mindere kwaliteit. De zes verschillende soorten thee onderscheiden zich ook in oxidatie en fermentatieproces.

Hoe zet ik thee?
Welk water je best gebruikt en welke thee, begrijpen jullie al. Maar verder is de temperatuur ook van belang.
- Witte en groene thee trekken doorgaans optimaal in 75 graden.
- Oolong thee: 80-85 graden (hoe verder de oxidatie, hoe hoger de temperatuur).
- Zwarte thee en kruidenthee: 100 graden.
Je rekent best 2-3 gram per tas van 200 ml. Maar eigenlijk kun je ook de regel toepassen om het water net niet te laten koken en niet te veel thee te gebruiken. Dan gebeurt er meestal niks verkeerd. Een afgestreken theelepel in water dat niet kookt, zal nooit bitter smaken. Als benodigdheden heb je met een theekan en een tas eigenlijk al voldoende. De enige thee die een extra investering aan materiaal vraagt is Matcha.

Hoe maak je zelf Matcha-thee?
Stap 1: zeef of schep 1 tot 2 bamboe lepels (naar smaak) Matcha in een diepe ronde kom. Zorg dat de kom ruim genoeg is zodat je de Matcha voldoende kunt opkloppen. Vervolgens kun je de Matcha met de Matcha-klopper zachtjes fijn stampen, zodat de Matcha straks beter oplost en beter schuimt.
Stap 2: voeg een half kopje water  (70-75 ml) van 75-80 °C toe.
Stap 3: klop de Matcha op met een ‘M’ of ‘W’ beweging, totdat je een fijne lichtgroene schuimlaag op de Matcha hebt. Nu is je lekkere kop Matcha thee klaar om rustig van te genieten. Matcha is ook koud erg lekker. Je kunt dit combineren met ijsblokjes en pompelmoessap of andere vruchtensappen voor een pittige aperitief. Vind nog vele receptjes onder tips bij de producten op de webshop www.kaori.be

Welke thee hebben we geproefd?
Witte thee: Silver Tips uit Sri Lanka
Oolong thee: Dong Ding Oolong uit China
Groene thee: Gyokuro thee uit Japan
Zwarte thee: zwarte biologische thee uit China
Koude Matcha thee uit Japan met pompelmoessap

Bij welke gerechten past welke thee?
Kruideninfusies – Kruiden (kamille, rooibos, citroengras, gember, munt) – zoete gerechten met vanille.
Witte thee – Camelia Sinensis, niet geoxideerd – lichte salades, mozzarella.
Groene thee - Camelia Sinensis, niet geoxideerd – zeevruchten, vis, rijstgerechten.
Gele thee - Camelia Sinensis, half geoxideerd, na stomen/wokken vochtig opgewarmd – zeevruchten, vis, rijstgerechten.
Oolong thee - Camelia Sinensis, half geoxideerd - < 50% groene Oolong bij visgerechten, > 50% zwarte Oolong bij vleesgerechten.
Zwarte thee - Camelia Sinensis, 100% geoxideerd – rijke, volle, romige gerechten zoals gegrild vlees, curry, chocolade, crème brulée.
Pu-erh thee - Camelia Sinensis, 100% geoxideerd, gefermenteerd – pure chocolade, kaneel, kardemon.

Copyright © LDC Seniorama vzw