Wij zijn er voor jou!


Maak het verschil!

Klik op de lopende tekst voor meer info

Je hebt waarschijnlijk al Seniorama Nieuws april ontvangen, maar:
Seniorama blijft gesloten tot en met (voorlopig) 19 april
-
 Er gaat tot dan geen enkele activiteit door
- Er is geen onthaalfunctie en geen permanentie
- Er zijn geen vergaderingen en geen werkgroepen
- Er zijn geen vrijwilligers aanwezig op Seniorama
- Er is geen middagrestaurant en restorama
- Het vaste personeel is aanwezig en telefonisch en via mail bereikbaar

Er breken gouden tijden aan voor cybercriminelen als we nu niet op onze hoede zijn

De cocktail van onstilbare informatiehonger, thuiswerk en angstgevoelens is volgens specialist Arnout Van de Meulebroucke de ideale voedingsbodem voor online ellende. Deze bizarre tijden zijn voor cybercriminelen een gouden kans om je geld of gevoelige informatie afhandig te maken. Informeer daarom jezelf alleen bij betrouwbare bronnen, negeer en rapporteer onbekende mailafzenders. Arnout Van de Meulebroucke is de oprichter van cybersecurity-start-up Phished.

"You’ll never walk alone", witte lakens uit het raam en applaus om 20 uur: tijdens crisissituaties duiken hartverwarmende initiatieven op. Mensen houden zich ook aan maatregelen. Steeds met hetzelfde doel: het virus verslaan. Social distancing (afstand houden) lijkt de maatschappij hechter te maken. Helaas maakt de onlinewereld misbruik van deze samenhorigheid.

Dit is een gouden tijd voor cybercriminelen. De cocktail van onstilbare informatiehonger, thuiswerk en angstgevoelens maakt dat surfers sneller van de kaart zijn. Niet alleen zijn thuisnetwerken en persoonlijke computers vaak minder goed beveiligd dan op kantoor, surfers willen dezer dagen alles lezen over Covid-19 en zich informeren over hoe ze zichzelf kunnen beschermen. Een klik op een professioneel ogende e-mail met daarin 'het laatste nieuws' over het virus, is snel gebeurd. Helaas, de drang om jezelf en je omgeving te beschermen tegen het coronavirus leidt vaak tot een computervirus. 

Toch is het niet nieuw dat cybercriminelen inspelen op actuele trends om toe te slaan. Herinner je ook hoe elk jaar tijdens de kerstperiode het aantal phishing-mails van zogezegde postbedrijven de hoogte in schiet. Dat is nu niet anders. Beveiligingsbedrijven stellen nu dat nog nooit zoveel cyberaanvallen inhaakten op eenzelfde thema: de impact van Covid-19 is ook online ongezien. We krijgen dan ook alle ranzigheid van de digitale onderwereld te verduren: phishing, smishing, vervalste webpagina’s, spam, malware en downloaders. Geen social distancing dus voor cybercriminelen, maar social engineering. Dat houdt in dat cybercriminelen zich in e-mails voordoen als gerenommeerde organisaties zoals het WHO (de Wereldgezondheidsorganisatie) of  het Rode Kruis. De oplichters trekken de aandacht met onderwerpregels zoals "Is het coronavirus in uw stad?" of "Nieuwe veiligheidsmaatregelen tegen coronavirus". Dat is pure clickbait met als doel bezorgde ontvangers achteloos op malafide links te doen klikken, met als einddoel om persoonlijke informatie of geld buit te maken. Beveiligingsbedrijven stellen nu dat nog nooit zoveel cyberaanvallen inhaakten op het coronavirus.

Never waste a good opportunity, klinkt het ook bij cybercriminelen. IT’ers en ICT-diensten die jarenlang investeerden in een veilig bedrijfsnetwerk, dringen erop aan om elke mail met een gezonde dosis achterdocht te openen. Zeker als er links in staan. Nog meer dan gewoonlijk luidt het devies "oppassen geblazen online". Informeer jezelf alleen bij betrouwbare bronnen, negeer en rapporteer onbekende mailafzenders.
Lees ook de tips die je vindt op www.safeonweb.be Je kunt daar ook verdachte mails melden: www.verdachtsafeonweb.be

Vrijwilligers-login

Gebouwd met Drupal

Copyright © LDC Seniorama vzw