Wij zijn er voor jou!


Veiligheidprincipes bij internetbankieren

Klik op de lopende tekst voor meer info

Deze coronamaatregelen zijn vanaf zaterdag 27 maart van kracht

6 gouden regels en een nachtklok
De hygiëneregels blijven essentieel: handen wassen, geen handen of kussen geven.
Activiteiten vinden het liefst buiten plaats. Als dat niet kan, moet de ruimte voldoende verlucht worden.
Je moet extra voorzorgsmaatregelen nemen als je mensen uit de risicogroep ziet.
Hou 1,5 meter afstand, behalve voor mensen uit je eigen huishouden en je knuffelcontact. Anders moet je een mondmasker dragen.
Beperk je fysieke contacten. Buiten je gezin mag je nauwer contact hebben met maximaal 1 persoon.
Beperk samenscholingen in openlucht tot maximaal 4 personen, kinderen t.e.m. 12 jaar niet meegeteld.
In Vlaanderen en Wallonië geldt er een nachtklok van middernacht tot 5 uur ‘s ochtends. In Brussel is er een avondklok van 22 uur 's avonds tot 6 uur 's ochtends. Dat betekent dat je tussen deze uren enkel buiten mag komen voor dringende medische zorg of om naar het werk te gaan. 

Mondmaskers
Mondmaskers zijn altijd verplicht op drukke plaatsen waar een veilige afstand van 1,5 meter niet gegarandeerd kan worden.
Verder moet je een mondmasker dragen in winkels en winkelcentraconferentiezalen en auditoriagebedshuizen en bezinningsplaatsenmuseabibliothekenspelotheken en mediatheken, op het openbaar vervoer, bij verplaatsingen in publieke en niet-publieke delen van gerechtsgebouwen en in zittingszalen.
Er is ook een mondmaskerverplichting in winkelstratenmarkten en elke private of publiek druk bezochte plaats, bepaald door de lokale overheid. 

Sociaal contact
Je mag nauw contact hebben met maximaal 1 persoon buiten je huisgenoten. Dat is je knuffelcontact.
Een gezin mag in huis nog maximaal 1 knuffelcontact tegelijkertijd ontvangen. 
Alleenstaanden mogen naast hun knuffelcontact nog 1 andere persoon thuis uitnodigen. Dat mag niet tegelijkertijd en van die andere persoon moet je ook afstand houden.
Niet-georganiseerde samenscholingen kunnen met maximaal 4 personen en mits het houden van afstand. Kinderen t.e.m. 12 jaar worden niet meegeteld.

Recreatie
Alle pretparken en binnenspeeltuinen in ons land zijn gesloten. 
Kinderen kunnen wel naar een buitenspeeltuin of sportterrein in openlucht. Volwassenen moeten er 1,5 meter afstand houden van elkaar en een mondmasker dragen als het druk is.
De musea, dierenparken en zwembaden blijven open. De buitengedeeltes van dierentuinen zijn weer open. Er wordt maar een beperkt aantal bezoekers per dag toegelaten. Je koopt dus best op voorhand een ticket.
Wandelen kan altijd met je eigen bubbel, je knuffelcontact of andere mensen op een veilige afstand, op voorwaarde dat je nooit met meer dan 4 mensen samen op pad bent. Natuurgebieden, parken, botanische tuinen en ook provinciale domeinen blijven open.

Reizen
Vakantie in eigen land is toegestaan. Naar een hotel, vakantiehuis of B&B kan je met je huisgenoten en maximaal 1 knuffelcontact. Restaurants en bars zijn wel dicht, eten gebeurt op de kamer. 
T.e.m. 25 april is er een tijdelijk verbod op reizen met een recreatief en toeristisch karakter. Het verbod geldt zowel voor reizen vanuit België als reizen naar België. Reizen met een dwingende reden kan wel nog.
Wie naar het buitenland reist, moet een verklaring op eer op zak hebben die bevestigt dat zijn/haar reis niet toeristisch is.
Reizigers uit het Verenigd KoninkrijkZuid-Afrika en Zuid-Amerika moeten 10 dagen in quarantaine, met een test op dag 1 en dag 7.
Wie niet in België woont, moet een negatieve PCR-test van voor het vertrek voorleggen en bij aankomst in België nogmaals getest worden.

Cultuur
Musea en openbare bibliotheken zijn open. Alle andere cultuurhuizen  (concertzalen, theaters en bioscopen) zijn gesloten. 
Culturele evenementen kunnen niet doorgaan.

Sport
Voor kinderen tot en met 12 jaar zijn alle sporten zowel binnen als buiten toegestaan. Binnen kan dit tot 10 personen, buiten tot 25. Wedstrijden met deelnemers van verschillende clubs zijn niet toegestaan. 
Kinderen tot en met 18 jaar mogen enkel buiten en in de zwembaden sporten, in een groep van maximum 10 personen. Contact is toegestaan als het echt bij de sport hoort.
Voor volwassenen zijn sportactiviteiten, trainingen en sportlessen toegestaan, enkel buiten en met maximum 10 personen, op anderhalve meter afstand en inclusief begeleider. Als in instructiebaden en sportbaden anderhalve meter afstand kan worden gehouden, dan kan trainen ook daar.
Zwembaden zijn open, behalve de recreatieve delen en subtropische zwembaden.
Professionele competitiesporten mogen nog plaatsvinden, wedstrijden gaan door zonder publiek.

Jeugd
Kinderen en jongeren worden aanbevolen 1 georganiseerde sport-, jeugd- of cultuuractiviteit te kiezen. 
Kinderen t.e.m. 12 jaar mogen met 10 deelnemen aan georganiseerde binnen- en buitenactiviteiten, al gaan die bij voorkeur buiten door.
Jongeren van 13 t.e.m. 18 jaar kunnen enkel georganiseerde buitenactiviteiten bijwonen, in groepen van maximaal 10.
Jeugdkampen kunnen doorgaan, overnachtingen zijn niet toegelaten.

Onderwijs
In het lager, secundair en hoger onderwijs worden vanaf maandag (29 maart) alle lessen opgeschort. Er komt ook geen afstandsonderwijs in het lager en secundair onderwijs. Voor de leerlingen in het basisonderwijs houdt dat dus een paasvakantie van drie weken in. In de secundaire scholen waar examens gepland zijn, kunnen die examens wel nog plaatsvinden op school. In de scholen waar geen examens zijn, krijgen die leerlingen dus ook een derde week paasvakantie. 
In het kleuteronderwijs blijven de scholen wel open. Maar het onderwijsveld roept ouders op om hun kleuters toch thuis te houden.
Alle lessen op de universiteiten en hogescholen zullen volgende week online doorgaan. Alleen 'essentiële onderwijsactiviteiten', zoals practica, gaan nog door op de campussen.
Ook in het deeltijds kunstonderwijs en volwassenonderwijs worden alle lessen opgeschort
Bij lessen in het volwassenenonderwijs mogen maximaal 10 cursisten en een lesgever per lokaal aanwezig zijn. 

Werk
Telewerken is verplicht waar het kan. Op plaatsen waar telewerk niet mogelijk is, moet de werkvloer goed geventileerd worden en moet iedereen 1,5 meter afstand van elkaar bewaren of een mondmasker dragen. Je werkgever moet aan iedereen die niet kan thuiswerken een attest of bewijsstuk bezorgen dat je aanwezigheid op de werkplaats bevestigt.
Op telewerk wordt gecontroleerd.

Winkels en diensten
Vanaf zaterdag mag je in niet-essentiële winkels enkel nog langs op afspraak. Winkelen moet individueel (tenzij je hulp nodig hebt of minderjarig bent) en kort (maximaal een half uur). In winkels mag maximaal 1 klant per 10 vierkante meter aanwezig zijn. 
Voor nachtwinkels is het sluitingsuur nog steeds 22 uur.
Vanaf 20 uur mag er nergens meer alcohol verkocht worden.
De lijst van essentiële winkels:
- voedingswinkels, met inbegrip van nachtwinkels
- winkels die verzorgings- en hygiëneproducten aanbieden
- dierenvoedingswinkels
- apotheken
- kranten- en boekenwinkels
- tankstations en leveranciers van brandstoffen
- telecomwinkels, met uitsluiting van winkels die enkel accessoires verkopen
- winkels voor medische hulpmiddelen
- doe-het-zelfzaken
- tuincentra- en boomkwekerijen
- bloemen- en plantenwinkels
- groothandels bestemd voor professionelen, al mogen die enkel die professionelen bedienen
- gespecialiseerde detailzaken voor kledingstoffen
- gespecialiseerde detailhandelszaken die breigarens, handwerken en fournituren verkopen
- winkels voor schrijf- en papierwaren
- ook wekelijkse markten kunnen blijven doorgaan
Op een plaatselijke markt moet je een circulatieplan volgen en een mondmasker dragen. Er mag ter plaatse niets gegeten of gedronken worden. Jaar- en rommelmarkten zijn niet toegelaten.
Niet-medische contactberoepen mogen vanaf zaterdag geen klanten meer ontvangen. Het gaat dan onder andere om kapperszaken, schoonheidssalons, massagesalons en tatoeage- en piercingsalons.strikte voorwaarden.
Ook privésauna's zijn open, maar enkel voor mensen die op hetzelfde adres wonen. Jacuzzi's, stoombaden en hamams blijven gesloten.

Horeca
Alle restaurants en cafés zijn gesloten. Ze kunnen wel afhaalmaaltijden aanbieden tot 22 uur ’s avonds.
Hotels zijn open en mogen maaltijden aanbieden op de kamer. De restaurants en bars zijn dicht. 

Huwelijken, begrafenissen en erediensten
Er worden 50 mensen toegelaten bij begrafenissen en uitvaarten. Bovendien mag er maximaal 1 persoon per 10 vierkante meter aanwezig zijn.
Bij andere erediensten en huwelijken mogen tot 15 mensen aanwezig zijn. 
Tijdens deze activiteiten moet steeds een mondmasker gedragen worden en voldoende afstand worden gehouden. 
Een koffietafel of een receptie achteraf is niet toegestaan.

Vrijwilligers-login

Gebouwd met Drupal

Copyright © LDC Seniorama vzw