Wij zijn er voor jou!      
🏠Home / Activiteiten / Sport & Beweging overzicht

Qi gong en Tai Ji

Gong betekent de kunst om te verwerven, Qi betekent energie. Die is nodig voor een goede werking van alle lichaamsstructuren. Energie stroomt in energiebanen (meridianen). Deze kun je niet zien of vastnemen evenmin als lucht. Elk orgaan heeft zijn specifieke meridiaan. Door typische bewegingen en technieken (Eight Pieces of Brocade of Ba Duan Jin) kan de energiestroom in de verschillende meridianen gestimuleerd en/of geoptimaliseerd worden door uitgaande en terugkerende bewegingen en het aanspannen en weer ontspannen van spieren en pezen. Qi gong is altijd gerelateerd met ademhaling om uiterlijke en innerlijke bewegingen met mekaar in harmonie te brengen. Daardoor komt een innerlijke energiestroom tot stand die vrij in ons lichaam circuleert en de vitaliteit verbetert.

Door regelmatig te oefenen raak je steeds meer vertrouwd met je eigen levensenergie (Qi). Dat bevordert gezondheid en vitaliteit, rust in het hoofd en ontspanning in het lichaam. Gewrichten en spieren worden minder stram, alles voelt soepeler aan en in het algemeen ervaar je een gevoel van verlichting. Het helpt emotionele en fysieke stress te ontlasten en brengt je in balans. In de traditionele Chinese Geneeskunde worden deze oefeningen gebruikt voor medische toepassingen vooral voor een herstel van inwendige organen.
Tai ji is oorspronkelijk een oude Chinese krijgskunst en stamt af van Qi gong. Het is een vloeiende, heel zachte manier van bewegen waarbij spierkracht, lenigheid, balans en in mindere mate uithouding worden getraind. Alle spieren worden geoefend en de geest komt tot rust. Bewegingen vloeien moeiteloos in elkaar over. Het grote geheim ligt in de kracht van de geest. Als deze stil en rustig wordt gemaakt kunnen we ons ten volle concentreren op wat er binnen in ons lichaam gebeurt. Vanuit die stilte komen we in contact met ons ware zijn en kunnen we lichaam en geest optimaal laten samenwerken in balans met de omgeving.
Elke les start met een opwarming met aandacht voor de ademhaling om spieren en gewrichten los te maken. Een instructie van Tai ji ‘vormen’ bestaat uit een harmonieuze aaneenschakeling van natuurlijke bewegingen waarbij stap-patronen lijken op een choreografie. De bewegingen worden normaal rechtstaand uitgevoerd, maar kunnen worden aangepast aan eigen behoeften, grenzen en mogelijkheden van het moment.
Geen enkele basiskennis is vereist. Leeftijd of lichamelijke conditie spelen geen rol.

Qigong
De les begint met opwarming- en stretchoefeningen en vervolgt met eenvoudige Qigong (Baduanjin Qigong ‘The Eight Pieces of Brocade’: deze acht oefeningen zijn erop gericht meridianen te openen, interne organen te masseren, spieren en pezen te versterken en lenigheid te bevorderen om fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel sterker te worden). De les eindigt met ademhalings- en ontspanningsoefeningen.
Code: Tai 1-2
Sportoase: maandag van 9.30 u. tot 10.30 u.
Eerste les: 5, 19, 26 februari – 4, 11, 18, 25 maart – 22, 29 april – 6, 13, 27 mei
Aantal lessen: 12
Prijs: € 84 – leden € 72
Lesgever: Kai-Han Lo Sifu en assistente Nancy Blanckaert

Taiji Basis
Code: Tai 2-2
Sportoase: maandag van 10.30 u. tot 11.30 u.
Eerste les: 5, 19, 26 februari – 4, 11, 18, 25 maart – 22, 29 april – 6, 13, 27 mei
Aantal lessen: 12
Prijs: € 84 – leden € 72
Lesgever: Nancy Blanckaert

Taiji – vorm 37 – zwaard vorm 32
Yang styles Taiji form 37 (37 oefeningen afgeleid van de 108 oorspronkelijke Taiji versie), Yang styles Taiji sword 32 (na de basisoefeningen form 37, worden als uitbreiding en verdieping de ‘hand- en zwaardvorm 32 aangeleerd).
Code: Tai 3-2
Sportoase: maandag van 10.30 u. tot 11.30 u.
Eerste les: 5, 19, 26 februari – 4, 11, 18, 25 maart – 22, 29 april – 6, 13, 27 mei
Aantal lessen: 12
Prijs: € 84 – leden € 72
Lesgever: Kai-Han Lo Sifu

Copyright 2024