Wij zijn er voor jou!

Retie 2018 (38).jpg

Voor fietsen moet niet op voorhand ingeschreven worden. 

Dinsdag: Om de veertien dagen een vlakke fietstocht met vertrek om 13.30 u. aan Parkpoort te Leuven (+ 40 km) of om 14 u. aan Wijgmaalbrug (+ 25 km).

Donderdag: Om de veertien dagen een tocht van + 40 km met hellingen. Vertrek om 13.30 u. aan Parkpoort te Leuven (niet aan Wijgmaalbrug!). 

Dagtochten: Van april tot begin oktober worden er dagtochten ingericht. Wanneer een dagtocht en een namiddagrit samenvallen, is er geen namiddagrit. 

Dinsdag 31 mei
Een vlakke fietstocht met vertrek om 13.30 u. aan Parkpoort te Leuven (+ 40 km) met mogelijkheid tot aansluiting om 14 u. aan Wijgmaalbrug (+ 25 km).
Info: Elly Leys 016 20 25 30 en Nicole Peeters 0474 40 96 58.

Donderdag 26 mei
Een fietstocht met hellingen van + 40 km met vertrek om 13.30 u. aan Parkpoort te Leuven.
Info: Johan Kumps 016 26 10 95 of 0489 55 02 60 en Walter Rogge 016 40 66 58 of 0496 57 47 82.

Belangrijk: Kom steeds op tijd naar de startplaats want we vertrekken stipt
Het dragen van een helm is goed voor je veiligheid.
Wie graag op een andere plaats dan de vertrekplaats wenst aan te sluiten of bij twijfelachtig weer wil weten of de fietstocht doorgaatgelieve contact te nemen met de gids.

Een verzekering is vereist. Je kunt aansluiten bij de verzekering die Seniorama aanbiedt: € 5 voor leden en € 10 voor niet-leden. 

Aandacht!
De handige vrijwilligers die onderweg bereid zijn om lekke banden te vervangen, vragen het volgende: heel wat fietsers komen met een elektrische fiets of een fiets met ingebouwde versnellingen. Met deze fietsen is het moeilijk een lekke band te vervangen en de versnellingen terug goed te regelen.Willen deze fietsers zorgen voor een 'slangenband' als reserveband. Met een slangenband is de klus veel makkelijker: het wiel moet niet uit de fiets en er kan niets ontregeld zijn. Een slangenband is een lange, rechte binnenband met als lengte de omtrek van het fietswiel.

Fietsen en gezondheid
Wist je dat ...
Fysieke fitheid zorgt voor de geestelijke gezondheid en het welzijn?
Fietsen het hart versterkt en zo hart- en bloedvatenziekten helpt te voorkomen? Dit omdat de spieren tijdens het fietsen een verhoogde bloedtoevoer nodig hebben, wat een bijkomende arbeid van het hart vraagt.
Fietsen het spier- en gewrichtengestel versterkt? De kracht van senioren neemt dikwijls af omdat de spiermassa inkrimptGevolgspier- en gewrichtspijnen. Door het fietsen blijven de spieren geoefenddit voorkomt stramheid van gewrichten en verhoogt de soepelheid.
Fietsen bevorderlijk is voor het evenwichtsgevoelSturendraaien en ontwijken zijn ongemerkt voortdurende evenwichtsoefeningen en die hebben ook een positieve invloed op het leven van elke dag.
Fietsen de bloeddruk doet verlagen?
Fietsen zeker aanbevolen is voor wie kampt met spataders?
Fietsen enkel maar een positief effect kan hebben op reuma en artroselijdersWel steeds met een kleine versnelling trappen en bij koud weer de pijnlijke gewrichten goed inpakken!
Fietsen de slechte cholesterol doet dalen en de goede cholesterol doet stijgen?
Geregeld fietsen de longcapaciteit verbetert?
Fietsen bijdraagt tot het voorkomen van osteoporose?
Fietsen de slaap verbetert en de stress vermindert?
Regelmatig een eindje fietsen een preventief geneesmiddel is?
    

Wegcode voor fietsers in groep

Wielertoeristen die in een groep van minimum 15 tot maximum 50 deelnemers rijden,
zijn niet verplicht de fietspaden te volgen en zij mogen met twee naast elkaar op de rijbaan op voorwaarde dat zij gegroepeerd blijven en vergezeld worden door wegkapiteins.

Wij gaan, indien de groep te groot is en het fietspad slecht onderhouden is, van deze regel gebruik maken. Dus als de wegkapiteins op de rijbaan fietsen, moet iedereen ook volgen op de rijbaan. Wie toch op het fietspad blijft fietsen is dan geen lid meer van de groep en ook niet verzekerd. Bijkomende bemerking: wij zijn bv. met 18 fietsers en 4 ervan fietsen toch op het fietspad, gevolg: de groep op de rijbaan is te klein, ze zijn maar met 14, dus iedereen is in fout.

Op kruispunten waar het verkeer niet geregeld wordt door verkeerslichten, mag ten minste één van de wegkapiteins het verkeer in de dwarswegen stilleggen, terwijl de groep oversteekt. Je moet  wachten tot de wegkapitein het sein geeft. Ook bij het veranderen van rijrichting, steeds wachten op het sein van één der wegkapiteins.

Gelieve ook de volgorde te respecteren: eerst komt de wegkapitein(s), dan de gids van dienst, vervolgens alle anderen, die maximum met 2 naast elkaar rijden, als laatste volgt er weer een wegkapitein. Bij hellingen mag je op eigen tempo naar boven fietsen, maar boven moet je steeds wachten om de volgorde te herstellen.

 

Copyright © LDC Seniorama vzw