Wij zijn er voor jou!

Inschrijven met het inschrijvingsformulier dat te verkrijgen is bij het onthaal. Dit moet ingevuld aan Seniorama bezorgd worden.
Inschrijving is pas definitief na betaling: contant of met bancontact (bancontact: vanaf € 10) bij het onthaal Seniorama of per overschrijving op rekeningnummer BE 32 7364 0304 8202, BIC KREDBEBB binnen 8 dagen na de inschrijving.

Steeds naam, code (Z…) en datum van de activiteit vermelden, ook op de overschrijving

Een verzekering is aangeraden. Indien je nog geen verzekering hebt kun je aansluiten bij de verzekering die Seniorama aanbiedt: € 10 - leden € 5. 

De plaats van samenkomst als we met de bus naar onze bestemming gaan, is de wachtzaal van het Leuvens busstation (Martelarenplein). Als we met de trein reizen, verzamelen we in de lokettenzaal van het Leuvens station.

Bij mogelijke aansluiting bij de groep zonder vooraf in te schrijven, betaal je het bedrag van de activiteit + € 1.

De inschrijvingen starten op maandag 6 mei.


Achter de schermen van de Stadsschouwburg

Dinsdag 4 juni

code: Z 2

Tijdens een gegidste rondleiding komen we alles te weten over het gebouw. We bezoeken ruimtes en kamers zoals de schmink- en kostuumruimte, de scène, de orkestbak en de kleedkamers.
De expo op de eretrap geeft ons een inkijk in de 150 jaar geschiedenis van de schouwburg.
Na de rondleiding krijgen we koffie of thee en een lekker stuk taart aangeboden.
Samenkomst: 13.50 u. aan de hoofdingang van de Schouwburg, Bondgenotenlaan 21, Leuven.Om 14 u. gaan we naar binnen voor de start van de 2 uur durende rondleiding.
Aantal deelnemers: 20
Bijdrage: € 8 (koffie en taart inbegrepen)
Inschrijving: onthaal Seniorama tot 21 mei
Begeleider: Loes Stroobants 0495 83 48 02


Kunstenaar Willy Peeters

Dinsdag 11 juni

code: Z 3

Willy Peeters (°1957) is een gedreven en begenadigd kunstenaar. Hij is een volbloed beeldhouwer die in de voorbije drie decennia een consistent oeuvre van een uitzonderlijke kwaliteit bij elkaar heeft gemodelleerd. Hij kneedt in was maar denkt in brons. In de loop der jaren heeft hij een thematiek ontwikkeld, die volledig in overeenstemming is met de artistieke ingesteldheid waar hij zich van in het begin heeft op toegespitst. Hij zou en wou de menselijke figuur centraal stellen in zijn werk, wat hij consequent volgehouden heeft.
Samenkomst: 13.10 u. aan het busstation van Leuven (wachtzaal de Lijn). Bus 600 (buitenringbus) van 13.30 u. richting Heverlee (halte Ijzerenmolenstraat). Dan 300 m. te voet tot aan nummer 53.
Terug: rond 16 u. kunnen aan de bushalte Ijzerenmolenstraat meerdere bussen richting station Leuven genomen worden.
Aantal deelnemers: 20
Bijdrage: € 4
Inschrijving: onthaal Seniorama tot 28 mei
Begeleider: Anita De Witte 0486 12 21 45


Bezoek aan de stadsbibliotheek

Dinsdag 18 juni

code: Z 4

Bij het bezoek aan de Stadsbibliotheek horen we onder andere hoe materialen verwerkt worden. We krijgen zicht op de weg van het boek en er wordt uitleg gegeven over het gebouw. Tenslotte worden we wegwijs gemaakt in de bibliotheek.
Samenkomst: om 14 u. aan de ingang Diestsestraat Twee Bronnen.
Aantal deelnemers: 20
Bijdrage: € 4
Inschrijving: onthaal Seniorama tot 4 juni
Begeleider: Reinilde Van Com 0495 78 57 22


Bezoek aan ezelboerderij De Mispelhoef  in Glabbeek

Dinsdag 25 juni

code: Z 5

Liselotte en Wim zijn sinds een paar maanden met hun 3 kinderen en de ezeltjes naar een ruimere locatie verhuisd. Zo kunnen ze hun droom waarmaken. Door contact met de dieren en de natuur, een rustige omgeving bieden voor wie er behoefte aan heeft: kinderen vanaf 2 jaar en volwassenen met of zonder beperking, ouderen, natuurklassen, wandelingen met de ezeltjes … Wat ze nog van plan zijn vertellen ze met veel enthousiasme en samen maken we een wandelingetje met de ezeltjes rond de wei. Afsluiten doen we met een hapje en een babbel.
Samenkomst: 12.30 u. in de inkomhal van station Leuven. Treinticket zelf aankopen. We nemen de trein van 12.43 u. spoor 4 richting Genk tot station Tienen. Om 13.33 u. nemen we in Tienen de bus 390, perron 9 richting Aarschot/Kapellen dan wandelen we 10 minuten tot aan De Mispelhoef (Kerkstraat 22 te 3381 Kapellen).
Terug ± 17.30 u. in Leuven.
Aantal deelnemers: 20
Bijdrage:  € 5
Inschrijving: onthaal Seniorama tot 11 juni
Begeleider: Anita De Witte 0486 12 21 45


Handboekbinderij/Restauratieatelier Jan Camps in Diest

Dinsdag 2 juli 

code: Z 6

Achter de kleine deur van nummer 40 B in de Statiestraat te Diest, is een atelier gevestigd waar kunst en ambacht elkaar ontmoeten. Zeer oude en waardevolle werken zijn door de handen gegaan van Jan Camps gedurende zijn carrière als boekbinder. Onder andere een uit de 16de eeuw afkomstig gezangboek op perkament en een campagneverslag gemaakt door Napoleon uit de 18de eeuw. Sommige werken staan nu in bekende musea.
Het vak van boekbinder en restaurateur vraagt veel kennis en geduld. Van een hoop beschadigde bladen tot een prachtig ingebonden kunstwerk, Jan weet er alles van en legt het ons graag uit.
Samenkomst: 13 u. in de inkomhal van station Leuven. Treinticket zelf aankopen. We nemen de trein van 13.13 u. spoor 8 richting Hasselt tot Diest. Dan wandelen we 10 minuten.
Terug; ± 17 u. in Leuven.
Aantal deelnemers: 20
Bijdrage: € 5
Inschrijving: onthaal Seniorama tot 18 juni
Begeleider: Anita De Witte 0486 12 21 45


Bezoek aan het Omroepmuseum in Leuven

Dinsdag 9 juli

code: Z 7

Na het onthaal met koffie, thee en cake bezoeken we de permanente VRT-tentoonstelling 100 Jaar Radio en nemen we een kijkje in de authentieke studio van het iconische Flageygebouw in Brussel. Vervolgens gaat het naar het Radiodepot van het Omroepmuseum, waar we zien en horen hoe vroeger analoge radio gemaakt werd. We vernemen er alles over een  mooie collectie radiomeubels en over de uitgebreide verzameling radiotoestellen: van kristalontvanger tot DAB-radio.
Samenkomst: om 14 u. aan de Boekhandelsstraat 2, Leuven (Zijkant van het historisch stadhuis, ter hoogte van een perkje).
Aantal deelnemers: 20
Bijdrage: € 6 (koffie inbegrepen)
Inschrijving: onthaal Seniorama tot 25 juni
Begeleider: Philippe Maertens 0494 32 63 23


Doode Bemde in bloei

Dinsdag 16 juli          

code: Z 8

Bijna 40 jaar geleden startten de Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud met de uitbouw van een natuurreservaat in de Dijlevallei ten zuiden van Leuven. De samenwerking met Natuurpunt vzw en de steun van Europa, de Provincie Vlaams-Brabant en de betrokken gemeenten maakten het mogelijk dat het kleine reservaat intussen uitgegroeid is tot een erkend natuurreservaat van meer dan 250 ha. Onder de leiding van Paul De Smedt maken wij kennis met het gebied: zijn geologisch ontstaan, zijn graslanden, zijn broekbossen …
Gids: Paul De Smedt   
Samenkomst: om 13.15 u. aan het busstation van Leuven (wachtzaal LIJN). De bus 395 naar Hoeilaart-Groenendaal vertrekt omstreeks 13.34 u. De aankomst aan de kerk van Neerijse is voorzien om 14 u. De wandeling start er om 14 u.
Aandoen: waterdichte wandelschoenen of laarzen aangewezen.
Lengte van de wandeling: 6 km
Aantal deelnemers: 25
Bijdrage: € 4
Inschrijving: onthaal Seniorama tot 2 juli
Begeleider: Philippe Maertens 0494 32 63 23


Bezoek aan cartoonist Gal

Dinsdag 23 juli

code: Z 9

Gerard Alsteens werkt onder het pseudoniem GAL als politiek tekenaar en kunstschilder. Hij staat bekend om zijn scherpe spotprenten die grafisch meer doen denken aan schilderijen dan aan cartoons. Minder bekend is zijn talent om op flessen te schilderijen, waarop hij heel wat bekende figuren heeft uitgebeeld. Het werk van de kunstenaar is vaak bekroond geweest.
Samenkomst: inkomhal van station Leuven om 12.25 u. We vertrekken met de trein om 12.42 u. op spoor B richting ‘s Gravenbrakel (ticket op voorhand kopen!) tot station van Schaarbeek. Daarna wandelen we 150 m.
Aantal deelnemers: 20
Bijdrage: € 4
inschrijving: onthaal Seniorama tot 9 juli
Begeleider: Jos Bombart


Wandeling in Tourinnes-La-Grosse

Dinsdag 30 juli

code: Z 10

Wandeling (6 km) in en rond Tourinnes-la Grosses, een Waals dorpje aan de zuidkant van het Meerdaalwoud. Tourinnes-la-Grosses is ondermeer bekend om zijn oude Sint-Martinuskerk, een van de oudste kerken (deels uit de 10de eeuw) van Waals-Brabant en de meteoriet die er op 7 december 1863 is neergestort in de omgeving van de Rond Chêne. Tijdens de wandeling komen we langs de ‘Chapelle Saint-Corneille’, binnenin versierd met een prachtige keramiek van Max van der Linden, en de ‘Chapelle du Rond-Chêne’ (gebouwd in 1768).
Gids: Paul De Smedt
Samenkomst: om 12.55 u. in de wachtzaal van de LIJN. De TEC- bus nr 18 naar Jodoigne, vertrekt om 13.09 u. De aankomst aan de kerk van Tourinnes-la-Grosses is voorzien om 13.39 u. De wandeling start aan de kerk van Tourinnes-la-Grosses om 13.45 u. We keren terug naar Leuven met de bus van 16.39 u. aan de kerk van Tourinnes-la-Grosses.
Aantal deelnemers: 25
Bijdrage: € 4
Inschrijving: onthaal Seniorama tot 16 juli


Hof van Busleyden Mechelen

Dinsdag 6 augustus

code: Z 11

Het heeft 8 jaren geduurd om het Hof van Busleyden, een prachtig renaissancepaleis in Mechelen, om te bouwen tot een modern stadsmuseum. Sinds juni 2018 is het terug open.
Wij maken kennis met de geschiedenis van Mechelen als belangrijke en bloeiende hoofdstad van de Bourgondische Nederlanden in de 16de eeuw. Wij stappen in de voetsporen van Hiëronymus van Busleyden, Margareta van Oostenrijk, Erasmus en Thomas More en staan stil bij de ‘Besloten Hofjes’, de pronkstukken van het museum. Wij bewegen van drukke en levendige ruimtes naar meer private en verstilde plekken. Dit onder begeleiding van Rudi Demets.
Samenkomst: om 12.30 u. in de inkomhal van station Leuven. Treinticket zelf aankopen. We nemen de trein van 12.45 u. op spoor 5 richting Gent-St.Pieter tot Mechelen. Daar nemen we de bus op perron 1 naar de Grote Markt. Om 14 u. worden we verwacht aan de dienst Toerisme achter ‘Op Sinjoorke’.
Terug; ± 17.30 u. in Leuven.
Aantal deelnemers: 20
Bijdrage:  € 13
Inschrijving: onthaal Seniorama tot 23 juli
Begeleider: Anita De Witte 0486 12 21 45 en Philippe Maertens 0494 32 63 23


De Wijngaardberg in Wezemaal

Dinsdag 13 augustus

code: Z 12

Op de overgang van Laag-België naar Midden-België liggen tussen Leuven, Diest en Tienen een reeks parallelle heuvels, het Hageland. De heuvelruggen worden geschraagd door ijzerzandsteenhoudende zanden. Deze zanden zijn zo een 6 miljoen jaren geleden afgezet in de laatste zee, de Diestiaan zee, die over deze streek is getrokken. Tijdens deze wandeling verneem je alles over het ontstaan van de Hagelandse heuvels, waar ondermeer de Wijngaardberg toe behoort. Via een kort, pittig klimmend pad krijg je uitzicht op enkele ontsluitingen die je heel wat vertellen over de opbouw van de heuvel. Je loopt er langs kleine wijngaarden die het verleden doen herleven. De wandeling gaat verder over de heuvelrug naar een van de groeven waarin nog in het begin van de 20ste eeuw ijzerzandsteen werd ontgonnen voor de restauratiewerken aan gebouwen.
Gids: Paul De Smedt
Samenkomst: 13.20 u. aan het busstation van Leuven (wachtzaal van de LIJN). Bus 335 naar Aarschot vertrekt om 13.35 u. Start van de wandeling aan de kerk van Wezemaal om 14.15 u.
Niveau wandeling: Let op, enkele korte steile beklimmingen! Lengte van de wandeling 7,5 km. Degelijke wandelschoenen aandoen.
Aantal deelnemers: 25
Bijdrage: € 4
Inschrijving: onthaal Seniorama tot 30 juli
Begeleiding: Anita De Witte 0486 12 21 45 en Philippe Maertens 0494 32 63 23 


Op bezoek bij kunstenaar Ad Wouters

Dinsdag 20 augustus

code: Z 13

Dat Ad benevens metselaar en stukadoor ook een ware kunstenaar is, toont hij ons in zijn beeldenveld in Blanden, gelegen in een natuurgebied. In de voorbije 20 jaar heeft hij, zonder een welbepaalde stijl te willen nastreven, voornamelijk in hout gewerkt. Daarbij ging hij naar eigen zeggen  heel spontaan te werk. Ad heeft helemaal geen commerciële bedoeling met zijn beelden en hoopt er zo veel mogelijk mensen mee te bereiken die nood hebben aan zijn kunst.
Samenkomst: om 12.30 u. aan het busstation van Leuven (wachtzaal De Lijn). De bus 5 van 12.51 u. Na de busrit nog 700 m te voet.
Aantal deelnemers: 20
Bijdrage: € 4
Inschrijving: onthaal Seniorama tot 6 augustus
Begeleider: Anita De Witte 0486 12 21 45


Bezoek aan het Balanske

Dinsdag 27 augustus

code: Z 14

Het Balanske, gelegen in Sint-Joris-Winge, is een centrum waar ouders met een kind met een handicap steun kunnen vinden door onder meer onderlinge ontmoeting, vorming, een babbel, een kop koffie. Door activiteiten die de kinderen aangeboden worden ontdekken de kinderen een nieuwe wereld. Tijdens een rondleiding in het centrum krijgen we een beeld van deze bijzondere activiteiten zoals er zijn ‘snoezel, watersnoezel, muziek …’ en kunnen we nadien bij een drankje verder ingaan op de werking van dit centrum.
Samenkomst om 13.10 u. aan het busstation van Leuven (wachtzaal De Lijn). De bus 370 naar Diest vertrekt omstreeks 13.28 u. De aankomst aan de bushalte Dorp in Sint-Joris-Winge is voorzien om 13.55 u. Een korte wandeling brengt ons naar het Balanske.
Aantal deelnemers: 25
Bijdrage: € 7,5 koffie inbegrepen
Inschrijving: onthaal Seniorama tot 13 augustus
Begeleiding: Paul De Smedt en Anita De Witte 0486 12 21 45 


Bezoek aan Gasthuisberg

Dinsdag 3 september

code: Z 15

Het bezoek start met een inleiding en algemene voorstelling van UZ Leuven, gevolgd door een korte bedrijfsfilm die een mooi beeld geeft van UZ Leuven in volle expansie. Na een drankje, volgt dan een bezoek aan het ziekenhuis van ongeveer anderhalf uur. Hierbij worden een aantal diensten en afdelingen bezocht waar bezoekers toegelaten zijn. Er wordt ook uitleg gegeven bij de toekomstige ontwikkelingsplannen van campus Gasthuisberg tot Health Sciences campus Gasthuisberg.
Samenkomst: om 13.20 u. in het onthaal aan de hoofdingang.
Aantal deelnemers: 40
Bijdrage: € 4
Inschrijving: onthaal Seniorama tot 20 augustus
Begeleiding: Reinilde Van Com 0495 78 57 22


Wandeling in Leuven ‘Integratie van de eigentijdse architectuur in een levendige stad’

Dinsdag 10 september

code Z 16

Leuven staat bekend als een stad met een buitengewoon stimulerend klimaat voor ‘hedendaagse’ architectuur. Investeren in hedendaagse architectuur resulteert er zowel in doorsnee-architectuur als in grote exponenten. Leuven zet daarbij sterk in op het wonen in de stad. Deze architectuurwandeling wil Leuven met een nieuwe blik verkennen. De wandeling gaat door straten en stegen, parken en pleinen, maar soms ook door gebouwen die gedeeltelijk publiek zijn. Zij wil het oogmerk richten op de betekenis van de stedelijke ruimte en hoe gebouwen en openbare ruimte zich tot elkaar verhouden. De integratie van historisch waardevolle panden in nieuwbouwprojecten krijgt in deze wandeling dan ook onze exclusieve aandacht.
Gids: Marc Ruysen
Samenkomst: Grote Markt, vertrek om 14 u.
Aantal deelnemers: 20
Bijdrage in de onkosten: € 4
Inschrijving: onthaal Seniorama tot 27 augustus
Begeleiding: Reinilde Van Com 0495 78 57 22 


Holle wegen

Dinsdag 17 september

code: Z 17

Schitterende holle wegen doorkruisen ons Brabants leemplateau tussen Voer en Dijle. Vanuit Korbeek-Dijle volgen we enkele van deze holle wegen tussen vallei en plateau. Holle wegen zijn niet alleen rijk aan vegetatie en dierlijk leven, maar verbergen in hun steile wanden een hele geologische geschiedenis.
Gids: Paul De Smedt   
Samenkomst: 13.15 u. aan het busstation van Leuven (wachtzaal van De Lijn). Bus 395 naar Hoeilaart-Groenendaal vertrekt omstreeks 13.34 u. De wandeling start om  aan de kerk van Korbeek-Dijle.
Aantal deelnemers: 25
Bijdrage: € 4
Inschrijving: onthaal Seniorama tot 3 september
Begeleiding: Philippe Maertens 0494 32 63 23

Copyright © LDC Seniorama vzw