Wij zijn er voor jou!

Inschrijven met het inschrijvingsformulier dat te verkrijgen is bij het onthaal. Dit moet ingevuld aan Seniorama bezorgd worden.
Als je telefonisch inschrijft of per mail, vermeld dan duidelijk je naam, de gekozen activiteit, de code en de datum van de activiteit.
Inschrijving is pas definitief na betaling: contant of met bancontact (bancontact: vanaf € 10) bij het onthaal Seniorama of per overschrijving op rekeningnummer BE 32 7364 0304 8202, BIC KREDBEBB binnen 8 dagen na de inschrijving.
Steeds naam, code (Z …) en datum van de activiteit vermelden, ook op de overschrijving
Een verzekering is aangeraden. Indien je nog geen verzekering hebt kun je aansluiten bij de verzekering die Seniorama aanbiedt: € 10 - leden € 5. 
Inschrijven bij het onthaal van Seniorama: 016 22 20 14. Er is elke voormiddag een vrijwilliger aanwezig. Liefst via mail in te schrijven: onthaal@seniorama.be


Bezoek aan het Provinciehuis Vlaams-Brabant

Donderdag 7 juli

Code: Z 5
In het Provinciehuis zetelen het bestuur en de medewerkers van de provincie Vlaams-Brabant. Sinds 2003 nam het provinciebestuur zijn intrek in dit gebouw. Introductiefilm, toelichting over het bestuur en het gebouw. Rondleiding in het gebouw, bezoek gele balkon. Afsluiting met een drankje.
Samenkomst: om 14 u. aan het Provinciehuis Vlaams-Brabant, Provincieplein 1, 3010 Kessel-Lo. Bereikbaar met bussen van De Lijn: 7-8-9-380-601-616-630.
Aantal deelnemers: 25
Bijdrage: € 5
Begeleiding: Reinhilde Vancom 0495 78 57 22


De Voervallei en het leemplateau tussen Vossem en Leefdaal

Dinsdag 12 juli

Code: Z 6
De Voervallei ligt diep ingesneden in het Brabants leemplateau. Dit plateau, voornamelijk opgebouwd uit zanden op klei en afgedekt met leem, bevat in de ondergrond een belangrijke grondwaterreserve.
Tijdens de wandeling, die via een mooie holle weg het plateau aandoet, genieten we ten volle van de vele vergezichten over Dijle- en Voervallei. Nadien dalen we af naar de Voer en wordt er verteld over het belang van deze vallei voor de drinkwatervoorziening van de regio. Een bezoek aan het productiecentrum is niet mogelijk.
Samenkomst: 13.15 u. aan het busstation van Leuven (wachtzaal van de LIJN). Bus 316 naar Kraainem vertrekt om 13.30 u. Start van de wandeling aan de bushalte 'Pastorieplein' in Vossem om 14.10 u.
Gids: Paul De Smedt
Aantal deelnemers: 25
Bijdrage: € 5
Begeleiding: Anita De Witte 0486 12 21 45


OERATOOM stadswandeling

Dinsdag 26 juli

Code: Z 7
Wist je dat de Big-Bang theorie in Leuven geschreven is? Professor Georges Lemaire lanceerde deze revolutionaire theorie over de Oerknal in 1931 aan de Leuvense Universiteit. Als eerbetoon is er een nieuw stadskunstwerk. Het heet Oeratoom en is een weergave van ons universum. Het neemt de hele stad in beslag en bestaat uit 80 medaillons die de verschillende sterrenstelsels voorstellen. In het midden van de stad vind je het grootste medaillon en dat stelt onze positie op aarde voor. Hoe verder je naar de stadsring wandelt hoe verder je teruggaat in tijd en ruimte.
Samenkomst: 13.45 u. Grasveld aan Sint Kwinstenskerk (Naamsestraat).
Gids: Helga Gelen, stadsgids en medebedenker van het kunstwerk
Aantal deelnemers: 25
Bijdrage in de kosten: € 7
Begeleiding: Anita De Witte 0486 12 21 45


Bezoek Spoelberchmuseum

Dinsdag 2 augustus

volzet.jpg            
Code: Z 8
Het was burggraaf Charles de Spoelberch zaliger die belangrijke goederen uit zijn nalatenschap aan de Leuvense universiteit schonk. De KUL bracht alles onder in een tentoonstellingsruimte in het Heilig-Geestcollege: meubilair, schilderijen, porselein en zilverwerk, alles uitzonderlijk mooi. Benevens aan de collectie zal de gids ook aandacht besteden aan het gebouw zelf en aan de Naamsestraat als thuis van universitaire colleges.
Samenkomst: om 14 u. aan de Naamsestraat 40, Leuven 200 m te voet vanaf het stadhuis.
Aantal deelnemers: 20
Bijdrage: € 7
Begeleiding: Anita De Witte 0486 12 21 45


Kunstenaar Willy Peeters

Dinsdag 9 augustus

Code: Z 9
Willy Peeters (°1957) is een gedreven en begenadigd kunstenaar. Hij is volbloed beeldhouwer die in de voorbije drie decennia een oeuvre van een uitzonderlijke kwaliteit bij elkaar heeft gemodelleerd. Hij kneedt in was maar denkt in brons. In de loop der jaren heeft hij een thematiek ontwikkeld, die volledig in overeenstemming is met de artistieke ingesteldheid waar hij zich van bij het begin heeft op toegespitst. Hij zou en wou de menselijke figuur centraal stellen in zijn werk, wat hij consequent volgehouden heeft.
Samenkomst: 13.10 u. aan het busstation van Leuven (wachtzaal de Lijn). Bus 600 van 13.30 u. richting Heverlee (halte IJzermolenstraat), dan 200 m te voet tot aan nummer 53.
Aantal deelnemers: 20
Bijdrage: € 5
Begeleiding: Anita De Witte 0486 12 21 45 


Pellenberg, Koebos en omgeving

Dinsdag 16 augustus

Code: Z 10
In de omgeving van het Koebos in Pellenberg ligt het hoogste punt van het Hageland. Het landschap is er erg gevarieerd. Donkere bossen op de heuveltoppen en flanken wisselen af met grazige hellingen en prachtig groene valleitjes. Het is hier genieten van prachtige vergezichten. Het Koebos ligt in de vallei van de Molenbeek. De beek wordt gevoed door opstijgend grondwater, zogenaamde ‘kwel’, dat op de valleiflanken en in de dalen aan de oppervlakte komt. Het kalkrijke grondwater zorgt voor een bijzondere flora met typische ‘kwelplanten’ zoals goudveil en reuzenpaardenstaart. Tientallen maretakken tekenen zich hier af in de kruinen van de bomen. De bolvormige halfparasietjes geven het landschap iets mysterieus; alsof er elk moment een druïde met een gouden snoeimes uit een boom zou vallen.
Afstand: vanaf de Gempemolen 6 km. Degelijke wandelschoenen aangewezen.
Samenkomst: om 13.10 u. aan het station van Leuven (bus 3 tot aan ingang UZ Pellenberg), of (indien eigen vervoer) om 14 u. op de parking van het kasteel de Maurissens (Weligerveld 6, 3212 Pellenberg).
Gids: Paul De Smedt
Aantal deelnemers: 25
Bijdrage: € 5
Begeleiding: Anita De Witte 0486 12 21 45


Bezoek aan kunstatelier ‘Oon de Kabörre’ te Korbeek-Dijle

Dinsdag 23 augustus

Code: Z 11
Anny Vancampenhout werkt onder het pseudoniem Vanny'c. Ze bezit een directe tekenstijl en verfijnde deze door een opleiding bouwkundig tekenen. Met deze basis begon ze haar kunststudies aan de Academie van Leuven, waar kunstenaars als Marcel Cockx, Jos Vanbekbergen en vooral Paul Van Eyck borg stonden voor haar artistieke opleiding. Anny kreeg ook bijzondere grafische opleiding van een groot Tsjechisch kunstenaar, Jiri Brazda. Van de Engelse kunstenares Liz Pennett kreeg ze een extra opleiding in monotype. Daarnaast was het Maurits Verbist die zorgde voor vervolmaking. Stilaan ontwikkelde ze een eigen stijl, die steunde op eigen ervaring(en). In vele van haar landschappen vind je de trots voor haar streek terug. Flora, fauna, water en lucht vormen in haar ogen een uitbundig, kleurrijk samenspel van de natuurkrachten. Anny nodigt ons uit om haar werken te komen bekijken, ze geeft daarbij uitleg over technieken en wat kunst betekende in een actief rijk leven.
Samenkomst: om 13.20 u. aan het busstation van Leuven (wachtzaal van De Lijn). Bus 395 perron 10 vertrekt om 13.34 u. richting Leuven - Hoeilaart. Afstappen aan halte Korbeek-Dijle Veeweidestraat om 13.55 u. Bus 395 terug naar Leuven aan halte Korbeek-Dijle Veeweidestraat om 16.06 u. of 16.33u voor aankomst Leuven Station om 16.28 u.
Gids: Anny Vancampenhout
Aantal deelnemers: 25
Bijdrage: € 7
Begeleiding: Anita De Witte 0486 12 21 45


Bezoek aan het Archiefdepot Stad Leuven

Dinsdag 30 augustus

volzet.jpg
Code: Z 12
Uitleg over de geschiedenis van het archief en archiefwerking. Uitgebreid aandacht aan de archief- en collectiestukken zelf. Het stadsarchief bewaart de archieven van het Leuvens Stadsbestuur en dat van vroegere deelgemeenten, Kessel-lo, Wilsele en Wijgmaal. Sommige van deze stukken zijn al 800 jaar oud. Ook de privé-archieven van personen, instellingen en bedrijven die hun stempel op de ontwikkeling van de stad hebben gedrukt. Het archief is een verzamelplaats van prachtige historisch belangrijke collecties van affiches, foto’s, Leuvense kranten, kaarten en plannen.
Samenkomst: om 14 u. Rijschoolstraat 4, op de binnenkoer aan  het oude café Vandevelde.
Aantal deelnemers: 20
Bijdrage: € 5
Begeleiding: Reinhilde Vancom 0495 78 57 22


Street-art in Leuven

Dinsdag 6 september

Code: Z 13
Leuven maakt deel uit van ‘Street Art Cities’, een breed internationaal netwerk van street-art steden.
Leuven telt heel wat indrukwekkende street-art. Wie kent er niet de specifieke, grafische figuren in sobere kleuren van de Leuvenaar Bisser? Zijn monumentale schilderingen sieren vele muren in zijn thuisstad. Of de kleinere poëtische, op foto’s gebaseerde stencils van DinDin, een andere Leuvense artieste? In deze wandeling houden we halt bij enkele monumentale muurschilderingen, maar ontdekken ook kleinere street-art ingrepen, waar je misschien al vaak voorbij kwam zonder ze op te merken. Aan de hand van die murals ontdekken we de eeuwenoude geschiedenis van graffiti, de huidige kunstenaars en door hen gebruikte moderne technieken.
Samenkomst: om 14 u. aan de trappen van het historisch stadhuis.
Gids: Marc Ruysen
Aantal deelnemers: 20
Bijdrage: € 5


Bescherming van de stad Leuven tegen overstromingen

Dinsdag 13 september

Code: Z 14
Januari 1891, een derde van de binnenstad van Leuven staat onder water. Een commissie stelde toen een reeks maatregelen voor om dergelijke overstromingen in de toekomst te vermijden: onder meer het verhogen van de vesten ter hoogte van de Volmolen, het bouwen van een versperring aan de Engelse spoorweg in Egenhoven … De vesten werden verhoogd maar van de versperring aan de Engelse spoorweg kwam voorlopig niets in huis. Het was wachten tot het begin van de 21ste eeuw alvorens hier verandering in kwam.
De wandeling start en eindigt aan de Dijlebrug op de Celestijnenlaan in Heverlee. Tijdens deze wandeling verneem je meer over de diverse maatregelen die de Vlaamse overheid genomen heeft om Leuven in de toekomst van overstromingen te vrijwaren.
Samenkomst: 13.50 u. aan de Dijlebrug op de Celestijnenlaan. Men kan deze plaats bereiken met bus 2 . De wandeling vat aan om 14 u. Degelijke wandelschoenen aangewezen.
Gids: Paul De Smedt
Aantal deelnemers: 25
Bijdrage: € 5
Begeleiding: Anita De Witte 0486 12 21 45


Bezoek Leuvens kerkhof

Dinsdag 20 september           

Code: Z 15
Kerkhoven zijn een plaats van afscheid en rouw maar kunnen ook een plaats zijn van rust en bezinning. Ze zijn onderhevig aan de tijdsgeest en ook in Leuven is dit het geval.
Roel Van Roosbroeck, die zeer actief is in dit domein, leidt ons door het kerkhof en maak ons wegwijs in de nieuwe visie. Een andere kijk op sterven, begraven en rouwen en de plaats van de natuur krijgen zo een andere dimensie. De site herbergt een aantal beeldhouwwerken. Ad Wouters, een graag geziene gast bij onze activiteiten verstrekt toelichting bij de creaties van beeldhouwster Lut De Block.
Samenkomst: om 14 u. aan Stadskerkhof Leuven aan de nieuwe kerkhofdreef.
Gids: Roel Van Roosbroeck
Aantal deelnemers: 20
Bijdrage: € 5
Begeleiding: Anita De Witte 0486 12 21 45


Op bezoek bij kunstenaar Gal

Verplaatst van 14 juni naar dinsdag 27 september

volzet.jpg
Code: Z 2     
Gerard Alsteens werkt onder pseudoniem GAL als politiek tekenaar en kunstschilder. Hij staat bekend om zijn scherpe spotprenten die grafisch meer doen denken aan schilderijen dan aan cartoons. Minder bekend is zijn talent om op flessen te schilderen, waarop hij heel wat bekende figuren heeft uitgebeeld. Het werk van de kunstenaar is vaak bekroond geweest.
Samenkomst: om 12.30 u. in de onthaalhal van het station. Trein van 12.42 u. richting ’s Gravenbrakel (spoor B) tot station van Schaarbeek, dan 150 m te voet.
Aantal deelnemers: 20
Bijdrage: € 7
Begeleiding: Anita De Witte 0486 12 21 45

Copyright © LDC Seniorama vzw