Wij zijn er voor jou!      
🏠Home / Activiteiten

Welzijnscursussen

Natuurlijk gezond verouderen

Liefst met zo weinig mogelijk medicatie, verantwoordelijkheid opnemen voor je gezondheid, je afweer sterken met de kracht van de natuur.

1. Westerse natuurgeneeskunde
2000 jaar oude kennis! Met natuurlijke therapieën het zelfgenezend vermogen van de mens begrijpen en versterken. De natuur wijst de weg! In deze tijd méér dan ooit.

2. Preventie
Voorkomen is beter dan genezen. Onze moderne levenswijze heeft ons lichaam geleidelijk verzuurd, vele kwalen zijn het gevolg. Hoe herstel je het verstoord zuur-base-evenwicht met voeding, kruiden, etherische oliën enz.

3. Onze afweer
Wat kan je doen om weerbaarder te zijn tegen virussen/bacteriën met natuurlijke therapieën. De lente is het ideale moment om te ontgiften, te ontzuren, met behulp van vele heilzame (on)kruiden!

4. Typische ouderdomsklachten
Inzicht in reumatische klachten: De Artroseleugen?? Langdurige verzuring en te éénzijdige beweging kunnen gewrichts- en spierklachten veroorzaken.
Alzheimer, dementie beter voorkomen! Hart en vaten sterken.

5. Gezond in lichaam én geest
Slaapstoornissen, zwaarmoedigheid, nervositeit en angsten zijn niet onvermijdelijk. Wat is de natuurlijke weg naar een tevreden en gezonder ouder worden?

Code: Natuur 2
Seniorama: van 13.30 tot 16 u.
Data: dinsdag 27 feb, 5, 12, 19, 26 mrt
Aantal lessen: 5
Prijs: € 40 – leden € 35
Lesgever: Cecilia Mariën, gezondheidstherapeut en herborist (Europese Academie voor Natuurlijke Gezondheidszorg Leuven)

Max. aantal deelnemers: 10


Zilverwijzer

Verhoog je veerkracht en blijf fit in je hoofd en goed in je vel voelen!
Naarmate je ouder wordt, verandert er wel wat in je leven. Misschien ga je met pensioen of begin je vrijwilligerswerk, misschien krijg je kleinkinderen (of achterkleinkinderen), misschien begin je nog een nieuwe relatie of komt je partner of je beste vriendin te overlijden. En ook bij jezelf merk je dat je lichaam en geest veranderen, of dat mensen anders met je omgaan dan vroeger. Om met al deze veranderingen en uitdagingen om te gaan kan het goed zijn je veerkracht te versterken, en daar is de Zilverwijzer op gericht. Een hogere veerkracht zorgt ervoor dat je flexibel leert omgaan met moeilijke momenten en situaties in je leven. Elk deel van deze zesdelige reeks gaat over een ander thema: hoe kijk je naar ouder worden, hoe houd je evenwicht tussen geven en nemen, hoe blijf je openstaan voor nieuwe ervaringen en contacten, hoe ga je om met verlies? Deze cursus is gratis, we verwachten wel dat je je inschrijft en alle (6) sessies volgt. Het is geen groepstherapie: je hoeft zelf niet te praten of iets te delen, maar je wordt wel aan het denken gezet. De Zilverwijzer maakt deel uit van het groepsaanbod van eerstelijns psychologische zorg en wordt gegeven door Veerle, de ‘huispsycholoog’ van Seniorama.

Seniorama: woensdag van 14 tot 16 u.
Data: 20, 27 maart, 2, 10, 17, 24 april
Aantal lessen: 6
Prijs: gratis

Inschrijven via het onthaal 016 22 20 14 of mail naar onthaal@seniorama.be


Rouwen, wat is dat eigenlijk?

In een vijftal sessies laten Veerle en Bianca je kennismaken met hedendaagse rouwbegrippen en rouwmodellen. We kijken samen naar soorten verlieservaringen, secundaire verliezen en verlies op latere leeftijd. We belichten het in verbinding (blijven) staan met jezelf, de overledene/het verlies, familie, je omgeving en staan stil bij wat je kan doen ter ondersteuning.

Seniorama: dinsdag van 10 tot 12 u.
Data: 19, 26 maart, 9, 23 en 30 april
Aantal lessen: 5
Prijs: € 12,50
Lesgevers: Veerle Van Vlierberghe, eerstelijnspsychologe en Bianca Pisera, rouwcounselor en verantwoordelijke Seniorama

Inschrijven: contacteer Bianca via 016 22 20 14 of bianca@seniorama.be voor een kennismakingsgesprek


Het wonder van Mindfulness

Een ‘leven in aandacht’ leiden, vol overgave en vertrouwen, meegaan met de stroom. Stress, zorgen en angst worden afgebouwd en toch blijft niets ongedaan. Deze vorm van zelfzorg vormt de basis voor een gelukkiger leven in het HIER en NU. Mindfulness blijft een levenslange, dagelijkse opdracht. Met deze cursus kun je een nieuwe start nemen, je geheugen opfrissen.
Met heel leuke oefeningen en een brok theorie gaan we aan de slag.
Leer MEDITEREN, het is zo heilzaam
Geef zin aan elke nieuwe dag en krijg er daardoor meer zin in.

Code: Mind 2
Seniorama: dinsdag van 13.30 tot 16 u.
Data: 23, 30 april, 7, 21, 28 mei
Aantal lessen: 5
Prijs: € 40 – leden € 35
Lesgever: Cecilia Mariën, Gezondheidstherapeut, Herborist en gecertificeerd Mindfulnesscoach

Max aantal deelnemers: 8


Valpreventie

Valpreventie voor thuiswonende senioren (7 mei)
De doelstelling is inzicht verwerven in het voorkomen van vallen, om zolang mogelijk veilig en zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen.
Valproblematiek: oorzaken – gevolgen van vallen / valpreventie: een actieve leefstijl beoefenen – oppassen met medicijngebruik – conditie op peil houden – hulpmaterialen gebruiken  – onveilig gedrag vermijden – zichtproblemen voorkomen – valangst overwinnen.
Tips om vallen te voorkomen: hulpmaterialen – oefeningen …

Valvrij huis (14 mei)
Hoe de woning inrichten om vallen te voorkomen?
Valquiz: zelfevaluatie i.v.m. inzicht over mogelijke valrisico’s in en rond een woning.
Rondleiding door een huis om per lokaal valgevaren te ontdekken en zoeken  naar oplossingen.
Is jouw woning valvrij? We doen samen de test.

Code: Val 1-2
Seniorama: dinsdag van 9.30 tot 12 u.
Data: 7 en 14 mei
Prijs: € 16 – leden € 14
Lesgever: Guido Paeps, osteopaat DO

Copyright 2024